Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

20falumegujitasi„Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2013. elismerést” és a Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját vehette Beke László, Környe polgármestere 2014. április 25-én, az Újszilváson rendezett ünnepségen és konferencián.

Pintér Sándor belügyminiszter és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2013 szeptemberében közösen hirdette meg a Magyarországi Falumegújítási Díj 2013 pályázatot azzal a céllal, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák“ azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. A kiírók a példák bemutatásával, az információk cseréjével javítani kívánják a falumegújítást végző községek eredményeit, a jó példákkal el kívánják érni, hogy a falumegújítás mozgalommá szerveződjön. A „Jobban élni” mottóval közzétett kiírás további célja volt, hogy kiválassza azt a települést, amely a legméltóbb módon képviselheti hazánkat az „Európai Falumegújítási Díj” pályázaton.

6falumegujitasiA tavaly ősszel beérkezett pályázatok első bírálati fordulójából a Közép-Dunántúli régióból Környe jutott tovább az országos döntőbe. Az országos szintű bírálaton a belügyminiszter és a vidékfejlesztési miniszter által kinevezett szakemberek, állami főépítészek és a Magyar Urbanisztikai Társaság képviselőiből álló szakértői bizottság döntött a pályázók végső sorrendjéről. A díjat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóska település nyerte el.

25falumegujitasiBeke László, Környe polgármestere az április 25-én, Újszilváson rendezett díjátadó ünnepségen és konferencián Dr. Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkártól a „Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért” elismerő oklevelet vehette át, melyet országosan csupán öt település nyert el, Környe mellett például Tihany. A község pályázatát, illetve az abban bemutatott, a falu által elért eredményeket a Vidékfejlesztési Minisztérium különdíjjal ismerte el, az ajándéktárgyat Czerván György államtitkár adta át a polgármesternek.

Környe pályázatában a 2008-2013 közötti időszak felölelésével azt a céltudatos munkával elért fejlődést mutatta be, amely jellemzi a települést. Az önkormányzat évekkel ezelőtt arról határozott, hogy intézményeinek, közterületeinek felújítását anyagi lehetőségeinek figyelembe vételével úgy valósítja meg, hogy azok illeszkedjenek Környe jövőben létrehozandó, új faluközpontjának terveihez, amely egy területre koncentrálja a legfontosabb hivatalokat, intézményeket, szolgáltatókat. 35falumegujitasiA Polgármesteri Hivatal és a Művelődési Ház maradéktalanul megfelelt a földrajzi szempontoknak, ezen épületek esetében teljes külső és belső rekonstrukcióra került sor az eltelt években úgy, hogy környezetük is megújult. A következő, legjelentősebb lépés az új óvoda és bölcsőde épületének megépítése volt, az ünnepélyes átadására 2013 novemberében került sor. Az intézmény új épületét egy olyan udvarszerű területen alakították ki, ahol régen életvitelszerűen laktak, ám az egykori sorházak jelentősen lepusztultak. Az építési munkálatokkal párhuzamosan készült el a község új főtere, amelynek megközelíthetősége két oldalról biztosított gépjárművel és gyalogosan.

A beruházás második ütemében a tér végső képének kialakítása, a jelenleg még álló, de leromlott állapotú épületek elbontása valósul meg. Így az új faluközpontból indulva 1-2 perces sétával elérhetővé válik az általános iskola, óvoda, Polgármesteri Hivatal, Művelődési Ház, Római Katolikus Templom, Takarékszövetkezet és Posta, s nem utolsó sorban nagyobb látogatószámú, kulturális szabadtéri rendezvények megszervezését is lehetővé teszi a méltó környezet.

Az eltelt évek nagyszabású beruházásainak, a kisebb, folyamatos fejlesztéseknek, karbantartásoknak köszönhetően a Környén élőkre és az azon átutazókra ma már egy gyönyörűen megújult arcú község mosolyog.

23falumegujitasiA díj átvételét követően Beke László kiemelte: az elismerés a falu egészének, lakóinak, vállalkozóinak, őstermelőinek, civil szervezeteinek és hagyományőrző csoportjainak szól, hiszen bár a kulturált, komfortos épített környezet megvalósításáról, a természeti értékek megőrzéséről, az ellátórendszerek működtetéséről az önkormányzat gondoskodik, közösségi összefogás és az összetartozás érzése nélkül a fejlesztések csak hideg falakat, köveket és betont jelentenének. A polgármester azt is hangsúlyozta: a beruházások, rekonstrukciók anyagi hátterének alapját az ország talán legdinamikusabban fejlődő ipari parkjában működő társaságok, a környei vállalkozók és lakosok adóforintjai biztosítják, a település identitását a község sajátosságait, az itt élők ügyességét, munkaszeretetét tükröző helyi termékek jelentik, melyekre szintén méltán lehet büszke minden falubeli.

1falumegujitasiÍgy például az újszilvási díjátadó ünnepségen a környei kiállítóhelyhez látogatókat környei kézműves, illetve faipari termékekkel díszített asztal fogadta világkupa érmes környei pálinkákat, környei salátaágyon tálalt ízletes és különleges környei füstölt hentesárut, s olyan környei ínyencségeket kínálva, mint a növénykivonattal dúsított, vagy semelyfű méz, illetve krémméz.

31falumegujitasiA jövő kapcsán Beke László így fogalmazott: önkormányzatunk feladata, hogy továbbra is sikerrel működtesse intézményeit, segítse a helyben kialakult és működő közösségeket, legyen partner az olyan hagyományos, vagy új kezdeményezésű rendezvények, programok megvalósításában, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekek, fiatalok, felnőttek és szép korúak, családok, generációk – továbbra is – ne csak lakjanak, hanem szeretettel éljenek Környén.

2falumegujitasi 4falumegujitasi 5falumegujitasi 6falumegujitasi 12falumegujitasi 13falumegujitasi 16falumegujitasi 19falumegujitasi 21falumegujitasi 23falumegujitasi 24falumegujitasi 25falumegujitasi 26falumegujitasi28falumegujitasi

Megosztás