Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Magyar idő szerint 1920. június 4-én 16.32-kor írták alá a versaillesi Nagy Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján a trianoni békediktátumot. Kihirdetésekor az egész Nagy-Magyarország területén egy órán át zúgtak a harangok, 102 esztendővel később ugyanebben az időpontban kondultak meg a környei Római Katolikus Templom harangjai, és szóltak egy percig.

A 2018 nyarán átadott Trianoni Emlékműnél nemzetes Dr. Árendás József, a Történelmi Vitézi Rend Komárom-Esztergom megyei Székkapitányság tagja idézte fel a 102 évvel ezelőtti eseményeket, és gróf Apponyi Albert máig fájdalmasan ható szavait a diktátum kényszerű tudomásulvételekor: Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.

A békeszerződés következtében a Magyar Királyság lakóinak száma 18,2 millióról 7,6 millióra esett vissza, a királyság elveszítette területének több mint kétharmadát: a termőföld 61,4, a faállomány 88, a vasúthálózat 62,2, a kiépített utak 64,5, a nyersvas 83,1, az ipartelepek 55,7, a hitel- és bankintézetek 67%-át. Nemzetünket 102 évvel ezelőtt igazságtalanul keresztre feszítették. De ne feledjük! Nagypéntek nélkül nincs Feltámadás! És ez a nemzet Isten segítségével feltámadt akkor is, és azóta is él, és élni fog, és ott lesz a sírásók temetésén, ahogy Apponyi gróf mondta – hangzott el a megemlékezésen, melyet a Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusa énekei, valamint Karnuts Ferenc szavalatai tettek még szívfájdítóbbá.

A rendezvény zárásaként a Trianoni Emlékműnél az önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat, a római katolikus plébánia, a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete, valamint a vitézi rend képviselői helyezték el koszorúikat, majd a Székely Himnusz és a Boldogasszony Anyánk csendült fel.

Megosztás