Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Vedd a Szivárvány Táncegyüttes, a Hagyományőrző Német Nemzetiségi Gyermekcsoport, a Német Nemzetiségi Dalkör tagjait, lelkes, gyakorlott lovasokat, díszes lovas kocsikat, a Dotto kisvonatot, egy nagyhangú kisbírót, a Vértes Express vérpezsdítő muzsikáját, számtalan szíves vendéglátót, egy ragyogó napsütéses őszi szombat délutánt, s verd csapra a boroshordót. Akár ez is lehetne a Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett környei szüreti felvonulás „használati utasítása”, ám a rendezvény évről-évre többről szól: évről-évre népesebb a menet, s évről-évre többen várják Környe utcáin a megérkezését, ami jelzi, hogy nem volt hiábavaló a sok-sok előkészület, izgalom, szorgoskodás.

Közhírré tétetik! Falunk apraja és nagyja! Ha véget ért a szöveg, indulhat a móka! Díszes lesz a vonulásunk, azt én garantálom, főleg, hogy bor is lesz, mire nagyon vágyom – hirdette a kisbíró szeptember 15-én, s bár valóban, borban sem szenvedtek hiányt a megállóhelyeken, azért a menet fő ékességét a színes, díszes népviseletbe öltözött lányok, asszonyok, fiúk, férfiak, s egyáltalán nem utolsó sorban a helyiek mellett Vértesszőlősről, Kecskédről, Tatabánya-Bánhidáról, Bicskéről, Környebányáról érkező lovasok és lovas kocsik jelentették.

A menet résztvevői a jó nyolc kilométeres útvonal során hat helyszínen perdültek táncra, fakadtak dalra, s több helyen a bőséges és ízletes vendéglátás mellett őszi terményekből készített, a szüret vígasságát idéző kreációk is fogadták a kicsiket, nagyokat. A Bajcsy utca – Régiposta utca kereszteződésének vendéglátói hagyományosan szüreti életképet is készítettek, a gyerekek egy része pedig mindent megtett, hogy a „kerékpározásban megfáradt” bácsit talpra állítsa…

Míg a megállóhelyeken a lányok, fiúk az elmajszolt sütemények, szendvicsek, zsíros kenyerek után az üdítőt kortyolgatták, addig a felnőttek természetesen a jóféle borok és házi pálinkák, azaz lélekmelegítők közül válogathattak, noha az időjárásra ezúttal sem lehetett panasz, hiszen immáron harmadik esztendeje kísérte ragyogó napsütés a programot.

Ezért az égieknek fejezetten hálásak a szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, de legfőképpen mindazoknak, akik akár első alkalommal, mint például a Süssünk, főzzünk klub tagjai, vagy visszatérő segítőként, szereplőként, felvonulóként vettek részt idén is a szüreti rendezvény előkészítésében, szervezésében, lebonyolításában, a gazdag vendéglátás biztosításában.

Megosztás