Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

bogadjudit_07Június utolsó napjainak egyikén anyukák, nagymamák, gyermekek érkeztek egészen „véletlenül” a gyermekorvosi rendelőbe, hogy elköszönjenek a nyugállományba készülő Judit nénitől. A szombati, immár „hivatalos” búcsúztató ünnepségen a Polgármesteri Hivatalban Dr. Pálosné Dr. Bogád Judit mosolyogva, meghatódva elevenítette fel a csodálatos meglepetést.

S meglepetésből jutott ez alkalomra is. Kollégái, barátai – ahogy dr. Beke Ernő fogalmazott – az egészségügy szolgálóinak nagy családja és szerettei köszöntötték, s köszönték meg négy évtizedes szolgálatát. Igazából felmérni sem lehet, hogy ez idő alatt hány kisbetegre mosolygott szeretettel és bátorítón, bogadjudit_13hány aprócska kéz kapaszkodott az övébe, hány anyuka, apuka fordult hozzá aggódva, hány gyermeket gyógyított meg, hányszor indult ebéd mellől, ünnepnapokon is, mert hívták…

Judit néni már 10 évesen, 61 évvel ezelőtt elhatározta, hogy gyermekorvos lesz. Bár az érettségi után nem sikerült azonnal bejutnia az egyetemre, ragaszkodott gyerekkori tervéhez. Egy ideig „kedves nővérként” helyezkedett el, majd a második, immáron sikeres egyetemi felvételit követően nyaranta neurológián, sebészeten, belgyógyászaton dolgozott, de – mint szombaton visszaidézte – soha nem szeretett volna eltávolodni a gyerekgyógyászattól. Aztán a sors úgy hozta, hogy álma elérésére várnia kellett. Az egyetem elvégzése után számos szakterületen tárt karokkal várták, de gyerekgyógyász állást nem sikerült szereznie. Egy évet a tüdőszanatóriumban dolgozott, majd megérkezett nagyobbik gyermeke, Péter.

A gyes után két újabb örömteli eseményt könyvelhetett el: felvételt nyert a tatai kórház gyermekosztályára, később pedig sikeresen szakvizsgázott.

bogadjudit_02Judit néni valójában már 1971 tavaszától gyógyított környei gyerekeket is, hiszen a falu akkor Tatához tartozott, s 1974. december 31-én nevezték ki Környére körzeti gyermekorvosnak.

Az évtizedek nagyon gyorsan elrohantak, s most átadom a fiatal kollégámnak a stafétát. Úgy érzem, tiszta lelkiismerettel tehetem: mindig azon voltam, hogy a rám bízott gyerekek minél egészségesebben nőjenek fel – fogalmazott a búcsúztatón, köszönetet mondva mindazoknak, akik segítették, s akikre maradéktalanul számíthatott az eltelt évtizedekben.

bogadjudit_26A Doktornéni saját, megértő gyermekei felé is köszönettel fordult, hiszen ők voltak azok, akikre a sok-sok kisbeteg mellett kevesebb idő jutott. Lánya, Judit egyetlen alkalommal tett csak megjegyzést. Fájt a feje. Mondtam, jól van kislányom, feküdj le, majd jövök. Erre azt felelte: persze, a beteg az első… – mosolyogtak mindketten a kedves emléken.

„Környén, ha azt mondjuk, hogy gyermekorvos, akkor mindenkinek a Judit néni jut eszébe. bogadjudit_10A mai kis ünnepséggel egy olyan csodálatos életút szakasza zárul le, amely hihetetlen sokat adott ennek a falunak: egészséget és segítséget… önzetlenül és alázattal.” – Beke László polgármester a község egésze nevében, s a két család évtizedes szoros barátsága révén, mint egykori gyermek, barát is köszönetet mondott, édesapja, dr. Beke Ernő pedig reményét fejezte ki, hogy az a lámpás, amit Judit néni meggyújtott, az elköszönése után is ugyanolyan fénnyel világít majd, hiszen a „lénye”, a szeretetteljessége, hivatás- és gyermekszeretete itt marad…

bogadjuditbogadjudit_04 bogadjudit_05 bogadjudit_06 bogadjudit_08 bogadjudit_09 bogadjudit_11 bogadjudit_12 bogadjudit_14 bogadjudit_15 bogadjudit_16 bogadjudit_17 bogadjudit_18 bogadjudit_19 bogadjudit_20 bogadjudit_21bogadjudit_27

 

Megosztás