Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Méhnyakrák Megelőzési Hét fő célkitűzése a méhnyakrák megelőzés fontosságának tudatosítása, az aktív nők mozgósítása a méhnyak szűrővizsgálatára. A méhnyakrák az emlőrák után a női szervezet második leggyakoribb rosszindulatú daganata.

A méhnyakrák előfordulása az utóbbi évtizedben világszerte csökkent, de a kontinensek között jelentős különbségek mutatkoznak. A világon évente 500 000 új esetet fedeznek fel, amelyből 25 000 esetet az Európai Unió tagországaiban diagnosztizálnak.

Magyarországon évente mintegy 1500 új beteggel kell számolni. A megbetegedett nők közel harmada hal meg a betegség következtében.

Az újszülött leánygyermekek 2-3 százaléka számíthat arra, hogy élete folyamán méhnyakrákban fog szenvedni.

Leggyakrabban 35-60 éves korban fordul elő, de egyre növekszik a fiatal – 30 éves kor alatti – betegek aránya. A méhnyakrák az összes daganatos halálozás egytizedét teszi ki. A fejletlen országokban a méhnyakrák a vezető halálok a nők körében.

Évente több mint 400 nő, édesanya, lány hal meg méhnyakrákban, miközben ez a betegség szinte teljesen elkerülhető lenne. Megelőzése egyszerű: éves szűrés és a HPV védőoltás lehetősége. A magyar nők 2/3-a azonban nem jár el szűrésre!

A méhnyakrák-szűrés inkább csak kellemetlen, semmint fájdalmas művelet.

A méhnyakrák hosszú idő alatt fejlődik ki, panaszokat eleinte egyáltalán nem okoz, tehát csak a szűrővizsgálatokkal elérhető korai kórisme (diagnózis) vezethet eredményre. A szűrés fontossága nem eléggé hangsúlyozható, hiszen az időben történő felismerés, a daganat megelőző állapotok korai felismerése életmentő lehet.

Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet, Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő

Megosztás