Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

„A Himalája magyar remetéje – Kőrösi Csoma Sándor útján Erdélytől Indiáig” címmel tartott előadást dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója május 25-én a környei Művelődési Házban, ahol a világjáró múltidézését Kovaliczky István, a TIT megyei egyesületének igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Dr. Kubassek János több külföldi tudományos expedíció résztvevője, illetve vezetője volt. Öt kontinens 87 országában járt. Számos hazai és külföldi egyetem meghívott előadója. 1983 óta a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója. Kutatási területei: a geográfia tudománytörténete, földrajzi utazók, régi magyar világjárók tevékenysége, karsztmorfológia, szpeleológia, Ázsia és Afrika regionális földrajza. Húsz könyv és több mint kétszáz tanulmány, cikk szerzője.

Kőrösi Csoma Sándor, a legnagyobb magyar világvándor olyan gazdag szellemi örökséget hagyott ránk, amely ma is népeket és kultúrákat köt össze. A szegény székely család fia küzdelmei és életpéldája a hétköznapokban is ösztönző erőforrást jelent. Az előadás során dr. Kubassek János felidézte a székelyek szentjeként tisztelt világvándor utazásait és munkásságát a bölcsőhelytől, a háromszéki Csomakőröstől a sírig, az indiai Dardzsilingig. A vetítés során az ázsiai vándorlás számos állomása is megelevenedett. Kutatásainak felbecsülhetetlen kincseit a legnagyobb Kőrösi kutató könyv formájában is közzétette, melyben a XVIII. századi Erdélybe, Nagyenyedre, Göttingenbe és az ázsiai vándorlás számos állomására elkalauzol. Az életrajzi monográfia negyedszázados kutatómunka gyümölcseként született meg. Kubassek János bejárta azokat a távoli tájakat, amelyek hajdan az őshazakutatási tervektől ösztönzött vándor munkálkodásának színterei voltak. A tibetológia atyjaként emlegetett Csoma munkásságának legfontosabb helyszíneit, Zangla és Phouktal távoli kolostorait gyalogszerrel kereste fel a Nyugati-Himalája könyörtelen sziklabirodalmában.

 

Megosztás