Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Fél év alatt csaknem megduplázta teljesítményét a Virtuális Erőmű Program (VEP), a csatlakozók energia-megtakarításából számított érték alapján a virtuális erőmű már Magyarország negyedik legnagyobb erőműve – mondta el Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a program védnöke a VEP díjátadó gáláján Budapesten, ahol a környei önkormányzat és a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola energiatudatos tevékenységét is elismerték.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nemzeti sikertörténetnek nevezte a programot, mint mondta, minden ember érdeke, hogy jó megoldások szülessenek. Kiemelte, hogy a VEP-et már nemzetközi szinten is ismerik, az Európai Bizottság a három legjobb uniós energiahatékonysági program egyikeként tartja számon.

A program a csatlakozók – vállalatok, önkormányzatok, iskolák, intézmények – éves energiamegtakarításait átszámolja erőművi kapacitásra, vagyis meghatározza, hogy mekkora erőműre nincs szükség a megtakarítás eredményeképpen.

A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Molnár Ferenc, a MI6 tulajdonosa és Dr. Mezősi Balázs, a Virtuális Erőmű program igazgatója is, s elhangzott, hogy nemrég a megyék is csatlakoztak a programhoz: Komárom-Esztergom megyében a helyi szervezetekkel karöltve az országban az elsők között indult el a Virtuális Erőmű Program.

A Magyar Innováció és Hatékonyság (MI6) NKft. díjátadóján Komárom-Esztergom megyéből 9 szervezetet, köztük vállalatokat, intézményeket, önkormányzatokat és iskolákat tüntettek ki energiatudatos és energiahatékony tevékenységükért. A klímaváltozás mindannyiunk ügye, fontos, hogy megyei szinten is felhívjuk rá a figyelmet – emelte ki a gálán Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A MI6, a hazai zöldgazdasági szakmapolitika meghatározó szereplője a Virtuális Erőmű Programja keretében idén is meghirdette az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatát, melynek keretében energiatudatos és energiahatékony önkormányzatokat, vállalatokat, intézményeket, iskolákat ismertek el. Megyénkből ezúttal is szép számú pályázatot nyújtottak be, ami kiváló visszaigazolása a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat klímavédelmi szervező tevékenységének. Megyénk 9 szervezete részesült kitüntetésben. Energiatudatos Vállalat címet nyert el a tatabányai AGC Glass Hungary Kft., energiahatékony vállalat díjat vehetett át a Tatabányai Erőmű Kft. és a T-Szol Tatabányai Szolgáltató Zrt. Az intézmények között az Edutus Egyetem és a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara környezetvédelmi törekvéseit ismerték el. Az önkormányzatok közül Gyermely és Környe részesült elismerésben, a tanúsítványt Beke László polgármester vette át. A díjátadón a Magyarországi Falumegújítási Díj 2019. cím birtokosáról, Környéről elhangzott, hogy a falumegújítási díj elnyerésében is jelentős szerepet játszottak környezettudatos törekvései, melyek hosszú évek óta jellemzik a települést és intézményeit. A Polgármesteri Hivatal és a Művelődési Ház energiafogyasztásának egy részét napelemek biztosítják, az óvoda a Madárbarát és Zöld óvoda, míg az általános iskola az Öko-iskola címmel büszkélkedhet. Az önkormányzat az intézményei felújításánál fontos szempontként kezeli az energiahatékonyság kérdését, törekszik arra, hogy működtetésük a lehető legkevesebb környezeti terheléssel járjon. Ennek szellemében újult meg az eltelt években a gyermekorvosi rendelő, erdei iskola, Szent Rókus rendelő, általános iskola épülete. Környén 5 év alatt 1663 fát és 3250 cserjét ültettek el a közösségi terek kialakítása, megújítása során.

Az iskolák között a megyéből a Tatabányai Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, illetve a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében Horti Károlyné intézményvezető-helyettes vehetett át díjat. Az iskola régóta elkötelezett híve a környezettudatosságnak, melyet az intézmény valamennyi tanulója és dolgozója  szem előtt tart munkája során. Ezt bizonyítja az is, hogy 2009/2010-ben az „E-on Zöld Bajnokok” országos energiatakarékossági programban második helyezést értek el. A Greendependent Intézet által meghirdetett  családok energiamegtakarítási versenyében az iskolában tanuló gyerekek családjait összefogva második és negyedik helyezést szereztek, idén pedig sikerrel pályáztak az Örökös Ökoiskola címre.

 

Megosztás