Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Kedves Környeiek!

Egy esztendeje fogalmaztam meg ezeket a sorokat: bár a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt nem hajthatunk közösen fejet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt, a kokárdát valamennyien a szívünk fölé tűzhetjük, az otthonainkban, vagy egyénileg az emlékműveknél meggyújthatjuk a kegyelet mécseseit. És kérem, tegyünk így, a kokárda kitűzésével is valljunk hitet mindamellett, melyet a márciusi ifjak a 12 pontban foglaltak össze. 2020 márciusának idusán feltehetően senki sem gondolta volna, hogy ilyen hosszú időszak vár ránk, hogy 2021. március 15-én sem tiszteleghetünk közösen, közösségben, közösséget alkotva a ’48-as hősök előtt, de kérem, tegyük ezt meg idén is!

És kérem, továbbra se feledjük, mit írt Jókai Mór a kokárdáról, s ne feledjük, hogy a kitűzésével hitet tehetünk azon eszmék mellett, melyekért a márciusi ifjak életüket adták.

„Látjátok ezt a háromszínű kokárdát itt a mellemen? Ez legyen a mai dicső nap jelvénye. Ezt viselje minden ember, ki a szabadság harcosa; ez különböztessen meg bennünket a rabszolgaság zsoldoshadától. E három szín képviseli a három szent szót: szabadság, egyenlőség, testvériség. Ezt tűzzük kebleinkre mindannyian, kikben magyar vér és szabad szellem lángol!”

A környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedik évfolyamos tanulóinak és a művészeti tagozat néptáncosainak ünnepi műsora március 15-én 15 órától itt tekinthető meg:

Beke László polgármester

Megosztás