Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Bár a járvány miatt október 23-án nem hajthatunk közösen fejet 1956 hősei és áldozatai előtt, behunyva a szemünket, a szívünkkel emlékezve megtehetjük azt az otthonainkban, vagy egyénileg meggyújthatjuk a kegyelet mécseseit az emlékműveknél. Kérem, tegyünk így! A körülmények ellenére emlékezzünk meg azokról a honfitársainkról, akik 1956-ban megelégelték, hogy össze van kötve a kezük, és egyetlen mozdulattal lerázták magukról ezt az igát.

1956 októberének végén az ifjúság és a tiszta polgári, demokratikus gondolkodásból származó célok találkoztak. Nem fegyverbe szólították az országot, hanem azt kérték, hogy mindenki álljon ki a forradalom ügye mellett és békés úton, áldozatok nélkül gyógyítsuk meg beteg hazánkat. A történet folytatását már ismerjük: szinte egy emberként mindenki a jó ügy mellé áll, a hatalomért reszketők külföldről hívnak segítséget, hogy a győztes forradalmat véresen leverjék.

’56 mártírjai és hősei értékes örökséget hagytak ránk, hiszen megmutatták, hogy felelősek vagyunk saját sorsunkért, hazánkért, nem szabad szem elől tévesztenünk a helyes irányt. Nekünk már lehetőségünk van arra, hogy demokratikusan, akaratunkat közvetlenül kifejezve ne hagyjuk országunkat letérni a helyes útról. Ez azért is nagy felelősség, mert egy bármikori következő forradalom, melynek rossz döntéseinkkel ágyazunk meg, ismét ifjaink legjobbjainak elveszítésével járna.

Ezért is mondhatjuk, hogy nagyon értékes örökséget hagytak ránk ’56 hősei, egyben nagyon nagy felelősséget is: a demokrácia megőrzését, amelyért oly sokan áldozták életüket, váltak üldözötté.

Albert Camus (1957) gondolatai jegyében hajtsunk fejet: „A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.”

Beke László polgármester

 

Megosztás