Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Évről-évre megfigyelhető, hogy a decemberi ünnepi időszakban több olyan, egyértelműen a karácsonyi, szilveszteri előkészületekhez köthető tűzeset, baleset következik be, amely az emberi figyelmetlenségre, felkészületlenségre vezethető vissza. Kis odafigyeléssel ezek az esetek megelőzhetőek, ha pedig már megtörtént a baj, a megfelelő magatartással minimalizálhatóak a károk.

A statisztikák szerint decemberben nem telik úgy el nap, hogy ne riasztanák a tűzoltókat komoly károkkal, esetleg sérüléssel járó lakástüzekhez. 2015 utolsó hónapjában eddig összesen hetvenkét ingatlan vált lakhatatlanná vagy fűthetetlenné tűzeset következtében. A károsultakat legtöbbször rokonoknál, vagy az önkormányzatok által biztosított ingatlanban szállásolják el a helyreállítás idejére.

A téli lakástüzek többsége a tüzelő-fűtő rendszerek meghibásodására, vagy a karbantartás hiányára vezethető vissza. Szintén sok baleset írható a konyhai tevékenységek, illetve a dekorációs elemek helytelen használatának számlájára. Több odafigyeléssel e tűzesetek jelentős része meg sem történne.

A tűzesetek megelőzése érdekében fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessék szakemberrel a háztartások tüzelő-fűtő rendszerének minden elemét és azokat rendeltetésszerűen használják. Az ünnepek velejárója a sütés-főzés, vigyázni kell arra, hogy a tűzhelyen ne hevüljön túl a serpenyőben lévő olaj, érdemes valamilyen figyelmeztető jelzést beállítani a sütési idő végének jelzésére. Számos tűz megelőzhető, ha nincsenek éghető anyagok a gyertyák, mécsesek környezetében, és ha nem marad őrizetlenül a szobában égő gyertya, mécses.

Ha megtörtént a baj és tűz ütött ki, a 112-es vagy a 105-ös segélyhívószámon kell segítséget kérni. Ha a konyhában meggyulladt az olaj, azt nem szabad vízzel oltani, olyankor a leghelyesebb, ha fedő kerül az edényre és leveszik a tűzhelyről. Általában igaz, hogy a lakás többi részében is csak abban az esetben használjon bárki vizet az oltáshoz, amennyiben már áramtalanították az adott szobát, különben könnyen áramütés lehet a tűzoltás vége. A legcélszerűbb beszerezni otthonra egy porral oltó készüléket.

forrás: katasztrofavedelem.hu

Megosztás