Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

orbánnap_35Ha jól viselkedik Orbán, akkor borral szokták öntözni. Mi idén úgy döntöttünk, – természetesen pohár mellett – hogy hozta a formáját, de azért a vörösborral kicsit hadilábon álltunk, ezért megkóstoltatjuk vele – fogalmazott Szántó László, az egyik legidősebb Les-hegyi szőlősgazda, mielőtt borral öntözte meg a Szent Orbán Szobrot vasárnap délután Környén.

Községünkben 1996, a Glász József által faragott szobor elkészülte óta szervezi meg minden esztendőben a Les-hegyi Szőlősgazdák, valamint Környe Község Képviselő-testületének Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Kisebbségi Bizottsága az Orbán-napi ünnepséget a Les-hegyen, a pincéknél azonban ezúttal már előző nap nagy volt a sürgés-forgás.

12borversenyBella Sándor szőlősgazda először három esztendeje hívta nedűik megversenyeztetésére a vállalkozó kedvűek, az idei felhívásra 18 gazda nevezett 36 mintával. Sajnos nem igazán jelentek meg azok a gazdák, akik meg tudnák mutatni, hogy nagyon jó volt a termésük, versenyképes a boruk és részt szeretnének venni a kollektíva összekovácsolásában. Reméljük, hogy jövőre még többen lesznek – fogalmazott az előző napi borverseny eredményhirdetése előtt Bella Sándor.

orbánnap_37Aki bort készít, az szívvel-lélekkel teszi, viszont vannak olyan, rajtunk kívül álló tényezők, amelyek befolyásolják a minőségét – hangzott el Zantleitner Anikótól, aki úgy vélte: mindezt a tavalyi év is bizonyította, hiszen nagyon meleg szüret volt, ezért az oxidáció sok bornál megjelent, s okozott minőségi romlást. A borbíráló a verseny által biztosított konzultációs és tapasztalatcsere lehetősége révén arra bíztatta a gazdákat, hogy jövőre is ugyanilyen nagy kedvvel, szorgalommal készítsék boraikat és találkozzanak a pincék kincseinek megmérettetésén.

Bár az idei verseny mezőnye zömmel megegyezett a tavalyival, a szervezők örömére debütálók is neveztek, sőt, egyikük orbánnap_38Nagyarany minősítést szerzett: Somogyi Zoltán épp a „kárhoztatott” kategóriában ért el 3 tized híján 20 pontot Cabernet Sauvignon vörösborával. Szintén Cabernet Sauvignon hozott arany fokozatot Král Jánosnak, míg Véber Istvánnak Zweigelt fajtájú bora. A vörösborok között két ezüstminősítést szerzett Tar Géza, szintén ezüstöt Wittmann Ferenc, bronzot Mikite György, Balaskó Mihály, Pákozdi Ferenc és Jakab Mihály. A fehérborok kategóriája több dicsőséget eredményezett a gazdák számára. Arany fokozatot ért el Tar Géza (Szürkebarát), Král János (Irsai Olivér), Bernhardt Tivadar (Cserszegi Fűszeres), Balaskó Mihály (Zalagyöngye). Ezüstminősítéses oklevéllel térhetett haza Andor János, Pákozdi Ferenc, Bella Sándor, Véber István, Somogyi Zoltán, Szőgyényi Zoltán, bronz fokozattal Somogyi Zoltán, Mikite György, Horváth Béla, Végh Dezső, Jakab Mihály, Bella Sándor, Aknai Antal, Gselmann Péter.

orbánnap_05Az Orbán-napi ünnepségen hagyományosan nagy sikerrel adott műsort a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyerekcsoport, az általános iskola néptánc tagozatának diákjai, valamint a Német Nemzetiségi Dalkör, majd a program a Les-hegyi gazdák vendéglátása mellett vidám, jó hangulatú borozgatással, beszélgetéssel zárult.

Mint ismert, a boros gazdák a védőszenttől várják a szőlők védelmét, a növénybetegségek elhárítását, ezért állíttatnak szobrot a számára. Ha Orbán napján esik az eső vagy fagy, akkor a legtöbb borvidéken pálcával ütik a Szent szobrát, de ha jó az idő május 25-én, akkor megkoszorúzzák, felvirágozzák, borral öntözik.

1borverseny2borverseny 3borverseny 4borverseny 5borverseny 6borverseny 7borverseny 8borverseny 9borverseny 10borverseny 13borverseny 14borverseny 15borverseny orbánnap orbánnap_02 orbánnap_03 orbánnap_04 orbánnap_06 orbánnap_07 orbánnap_08 orbánnap_09 orbánnap_10 orbánnap_11 orbánnap_12 orbánnap_13 orbánnap_14 orbánnap_15 orbánnap_16 orbánnap_17 orbánnap_18 orbánnap_19 orbánnap_20 orbánnap_21 orbánnap_22 orbánnap_23 orbánnap_24 orbánnap_25 orbánnap_26 orbánnap_27 orbánnap_28 orbánnap_29 orbánnap_30 orbánnap_31 orbánnap_32 orbánnap_33 orbánnap_34 orbánnap_36 orbánnap_39 orbánnap_40 orbánnap_41 orbánnap_42 orbánnap_44 orbánnap_45 orbánnap_46

 

Megosztás