Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Annak idején közösen szereltük fel, most pedig együtt vettük le a fogorvosi rendelő tábláját – hangzott el Beke Ernőtől szerdán a környei Közösségi és Tájházban, ahol a január elsejétől nyugdíjba vonuló Dr. Pálos Péter fogorvost és asszisztensét, Szommer Jánosnét köszöntötték szeretteik, barátaik, kollégáik, s a község polgármestere, Beke László, valamint Orlovits Tímea jegyző.

A két esemény között négy évtized telt el, jutott bele szépből és kevésbé jóból, de minthogy Környe első fogorvosa humorral bőséggel megáldott, s Beke Ernő, egykori tanácselnök és iskolaigazgató sem szenved benne hiányt, a múltidézés természetesen igen vidámra sikeredett.

Az is kiderült, anno a fogszobrász kissé zokon vette, hogy rendelője a domb tetején épül, de a tanácselnök részéről máris érkezett a frappáns válasz: akinek fáj a foga, felbaktat oda is!

S ez így is lett. Dr. Pálos Péter 1971-ben nyerte el pályázat útján a fogorvosi állást, s érkezett Mosonmagyaróvárról Környére gyermekorvos feleségével, Dr. Bogád Judittal. Eleinte Tatabányán fogadta a betegeket, majd a környei rendelő 1973-as elkészültétől nem csupán helyből, de Vértessomlóról, Várgesztesről, s Kecskédről is baktattak hozzá fel, a domb tetejére.

A négy településről nagyjából ötezer ember tartozott a praxisához, s a negyven esztendő alatt jó 32 ezer fogtömés, s 25 ezer húzás fűződik a nevéhez. De a statisztikához már asszisztensétől, Annától kér segítséget, mert nem titkolja: az adminisztrációt mindig is gyűlölte. Páciens érkezhetett tucatjával, ő végezte a dolgát, csak a papírmunkával hagyják békén…

Vannak hibáim is: cinikus vagyok és rendetlen – vallotta be az öniróniát sem mellőzve felesége és asszisztense bólogatása közben. Pedig a két hölgy – elmondásuk szerint – mindent megtett a „javítása” érdekében. „Volt rá idejük”, hiszen Szommer Jánosné is a kezdetektől dolgozott a keze alá, s ahogy szerdán mesélte, hihetetlen gyorsan elrepült ez a negyven év.

S hogy telnek majd a nyugdíjas esztendők? – tették fel az eltelt hetekben a kérdést a betegek, de egyikőjük sem aggódik. Anna négy, Péter 12 unokával dicsekedhet, de várják a házkörüli teendők is, s szerelmei: a horgászat, a vitorlázás és az úszás. Hiszen feleségével, Judittal jó pár esztendeje szó szerint mélyvízbe vetették magukat. A Balatont máig tizenkétszer úszták át, a Dunát is meghódították, rendszeres résztvevői a horvátországi, 5 kilométeres nyílt tengeri úszásnak, s az augusztusi 3,5 kilométeres öbölátúszás végén korcsoportjukban mindketten a dobogó legmagasabb fokára állhattak.

De a házaspár arra a legbüszkébb, hogy idén, életükben először felültek a repülőre, hiszen – ahogy Dr. Pálos Péter fogalmazott – a repülő nem ülhetett fel rájuk. Egyenesen Las Palmasig repítette őket, ahol az Orvos Világjátékokon 54 országból 24 sportágban közel kétezer orvos küzdött az érmekért. Péter úszásban harmadik helyezést ért el, s kiemelték, hogy a porecsi öbölátúszás után aranyérem lapult a bőröndjében.

Az biztos tehát, hogy a negyven esztendőnyi dolgos napok után sem fog tétlenkedni Környe első fogorvosa és asszisztense, s az is biztos, hogy bár a táblát leszerelték, a József A. utcát még hosszú éveken keresztül így fogják emlegetni a környeiek: a fogorvos utcája…

Megosztás