Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

medical illustration of the effects of colon cancer

Környén mindkét praxis, az I. számú Háziorvosi Rendelő (Beloiannisz) és a Szent Rókus Rendelő is részt vesz a jelenleg nem kötelező országos népegészségügyi vastagbélrák szűrőprogramban. Magyarországon a halálozási statisztika második helyén a rosszindulatú daganatos betegségek állnak, a rosszindulatú daganatok között a férfiaknál és nőknél egyaránt a vastagbélrák az első, második helyen. Előfordulása az 50. életkor felett mindkét nemnél egyre gyakoribb.

A vastagbélrák sajnos sokáig teljesen panasz- és tünetmentes, amikor panaszt okoz, akkor már az esetek nagy részében késő.

A Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (korábban ÁNTSZ) központilag szervezi a szűrőprogramban résztvevő háziorvosi praxisok 50 év feletti lakosságának meghívóleveles behívását a szűrőprogramba. A szűrés lényege, hogy a még panasz- és tünetmentes stádiumban időben kiszűrjék a vastagbélrák daganat megelőző állapotait, amikor még teljes mértékben gyógyítható és ezzel életet lehet menteni. A szűrés során több szakaszban (200-300) névre szóló meghívólevelet küld ki az ÁNTSZ. A betegek kiválasztása a háziorvosoktól függetlenül történik, ezért fordulhat elő az, hogy egy családon belül egyszerre nem minden 50 év feletti lakos kap behívó levelet, hanem majd a következő behívási ciklus során. A vastagbélrákok és vastagbélrákot megelőző állapotok nagy része szabad szemmel nem látható mikrovérzéseket okoz, amely a székletben jelenik meg.
A  székletszűrés nagyon egyszerű, nem okoz fájdalmat és térítésmentes. Két egymást követő napon szükséges székletmintát venni a szűrőprogram által biztosított kittel, amit a kitt részét képező borítékban lezárva kell postára adni. A mintát egy akkreditált labor értékeli, a székletben esetlegesen megjelenő emberi vért mutatja ki. Az eredmény a minta postára adását követő egy hónapon belül várható, érdeklődni a háziorvosi rendelőben szükséges. Akinek a székletszűrési eredménye pozitív, azokat vastagbéltükrözésre kell elküldeni, ahol teljes hosszában áttekintik a vastagbelet. Ha daganatmegelőző állapotot találnak, azt eltávolítják és gastroenterológia gondozásba veszik a pácienst. A vér jelenléte a székletben nem feltétlenül jelent vastagbélrákot, több  oka is lehet, de a vastagbéltükrözés ilyenkor elengedhetetlen. Akinek a székletszűrése negatív, annak 2 év múlva javasolt újabb székletszűrésben részt vennie.
Fontos, hogy akinek krónikus gyulladásos bélbetegsége (Chron betegség, colitis ulcerosa), vagy más okokból korábban vastagbél tükrözése volt és poilipokat találtak, vagy a családjában az egyenes ági rokonoknál vastagbélrák fordult elő, azoknál nem a székletszűrést kell végezni, hanem rögtön vastagbéltükrözés szükséges. Ezt általában már a korábbi vastagbéltükrözést végző gastroeneterológus kontrolálja.

Az eddigi tapasztalatok szerint a meghívó levéllel értesített pácienseknek csupán negyede jelentkezett szűrésre, az eredmények 10-15%-a lett pozitív. A megelőzés érdekében kérik a háziorvosok, hogy aki behívó levelet kapott, az éljen az ingyenes szűrés lehetőségével, a levéllel jelentkezzen a rendelőkben rendelési időben.

Dr. Bublovics Péter és Dr. Árendás József

Megosztás