Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Akár azt is mondhatnánk, hogy voltaképpen kegyesek voltak az égiek a környei Családi Majálishoz, hiszen, ha nem is hétágra, de nagyjából déltől szépen sütött a Nap elsején, s csak az élénk szél zavarta meg időnként kissé a felhőtlen kikapcsolódást. Ennek ellenére az elmúlt évekhez mérten lényegesen kevesebben látogattak el a környei tó partjára, aki viszont ott volt, az biztos, hogy remekül érezte magát.

Dr. Árendás József háziorvos idén is fél 10-től várt mindenkit tai chi tornára, és a csoport tagjain kívül is akadtak páran, akik a szakember irányításával elvégezték a belső erőt és egyensúlyt, a test és tudat összehangolását fejlesztő, a tudat összpontosítására és a légzés irányítására alapuló gyakorlatokat. A 8 éve működő csoport szeretettel vár mindenkit, aki kedvet érez ahhoz, hogy kipróbáljon valami új, nem megerőltető, csodálatos mozgásformát egy nagyszerű csapatban. A foglakozásokat minden hétköznapon 7.45-től a Szent Rókus Rendelő udvarán, valamint kedden és csütörtökön 16.30-tól a gyermekrendelő mögötti parkban tartják.

A családi sportvetélkedőre hat formáció nevezett. Igaz, nem valamennyien a szó klasszikus értelmében vett családként teljesítették a Gubicza István által megálmodott feladatokat, lelkesedésben, kitartásban egyik csapatnál sem volt hiány: felnőttek, fiatalok, gyerekek, egészen apró totyogók is, egyaránt küzdöttek a labdával, gumikötéllel, teniszütővel, no meg az idővel a feladatok során. A négyes döntő zárása a teljesítmények alapján az első helyezés tekintetében holtversenyt hozott, így újabb „megpróbáltatás” következett, hogy kiderüljön, ki a legjobb. A hatodik helyen AzLaciKáéK végeztek, az ötödiken Liáék, a negyediken Karsáék. Nevét meghazudtolóan a dobogó harmadik fokára verekedte fel magát a Rehab család, második helyre cikáztak a Villámok, a Dupla Dinamit pedig aranyérmet robbantott.

Ha nem is robbanásban, de felcsapó lángokban, tűzben bővelkedett a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület bemutatója. Ők tálcatüzekkel szimulálták a családi házakban és környezetükben esetlegesen előforduló tüzeket, s adtak alapos ízelítőt abból, hogy a tűzhelyen felejtett és belobbant étolajat miért ne próbáljuk meg soha vízzel oltani.

Természetesen nem maradt sokáig üresen a családi sportvetélkedő területe sem az eredményhirdetést követően, hiszen a már megyeszerte ismert Csiri-Biri Játéktár érkezett az internet nélkül is szuper jól működő nagyméretű fajátékaival, célba dobó táblákkal, karikadobálókkal, sajtfalakkal, asztali, és mindenféle ügyességi játékokkal, és aratott a babzsák dobáló versenyével is kicsik, nagyok körében egyaránt sikert.

A sportos megmozgatás és szintén a toborzás jegyében tart minden esztendőben bemutatót a környei Gyémánt Kempo SE, melynek tagjai között Budai Anita, és testvére, Levente személyében két világbajnoknak is tapsolhattak a majális résztvevői. Környén 2013 óta van jelen az egyesület, az eltelt 6 évben számtalan területi győztest, 21 országos bajnokot és immáron két világbajnokot nevelt ki Bognár Levente László mester. Az egyesület az idei évet is remekül kezdte, újabb OB aranyérmeket gyűjtöttek, a 12 év alatti gyerekek április végén a Seregélyes Kupáról érkeztek haza több első és második helyezéssel, nem szólva a Budai testvérekről, akik a Portugáliában rendezett VB-t 5 aranyéremmel zárták, az aranyérmes formagyakorlataikat a környei tó partján is bemutatták.

A Családi Majális egyik legnagyobb attrakciója hosszú évek óta a főzőverseny, s bár a korábbi napok cudar időjárása miatt csupán 18 csapat nevezett, ízletes fogásokban, különlegességekben nem volt hiány. Idén az ítészek, Péli Réka, Végertné Nedermann Éva és Virágh Dávid a korábbi hagyományoktól eltérően nem a főző, sütő helyeken ízlelt, hanem a zsűri számára kialakított sátorban, s a kóstolás”sorozat” vége felé fel is merült: a „tengernyi” falat miatt lehet, mégiscsak jót tett volna a mozgás…

Vesszünk össze! – végül ezzel a felütéssel kezdték a gasztroítészek a majdnem fél órás egyeztetést, mígnem megszületett a végeredmény: a Vándor Fakanalat idén a Kolumbusz tojása elnevezésű formáció nyerte el, a nagy utazó „hajója” háromszor is kikötött a zsűri asztalánál amerikai ihletésű ételsorával, főszerepben a különleges ízesítésű, hajnaltól sülő BBQ oldalassal. A második helyen végzett a tavalyi győztes A-TEAM által készített grill tál, míg a harmadikon a Baráti Társaság medvehagymás, gombás marhalábszár pörköltje. A zsűri különdíjjal jutalmazta a testvértelepülésről érkező tardoskeddieket, akik pikáns gulyáslevest készítettek, a „KK” karcagi birkapörköltjét, a Varburgerék vegán és marhahúsos burgerét, valamint „A medve is felmegy a hegyre” fantázianevű csapat szintén pikáns gulyását.

A főzőverseny eredményhirdetését évről-évre az újabb gasztro-próba, a lángos evő verseny követi, s népszerűsége semmit sem apad. Az Idősek Klubja kollektívája által elkészített, ízletes lángost ezúttal is két futamban, a szülők, nagyszülők, barátok szurkolása közepette harapták, falták, tépték, rágták a nevezők, majd következett a Környei Mazsorett és Moderntánc Csoport, 2018 szeptemberében alakult táncolni vágyó fiatalok körében a Móri Mazsorett- és Moderntánccsoport utánpótlás csoportjaként. A lányok, fiúk a Művelődési Ház színpadán gyűlnek összes Soós Krisztina vezetésével minden szerdán két felvonásban: először a moderntánc órán, majd mazsoretten, hiszen minden tag maga választja meg az általa szeretett műfajt, de ha úgy érzi, mindkettőt tanulhatja.

A zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul – ezzel a mottóval gondoskodott a talpalávalóról kora estétől Balaskó Csaba és zenekara, majd a lángok fényénél a KaDarka Társulat tagjai szórakoztatták a legkitartóbbakat cajon dobbal kísért, hangulatos akusztikus gitármuzsikával, énekkel, igazi tábortűzi hangulattal.

Megosztás