Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Arcfestés, csillámtetkó, terülj-terülj asztalka, mese-mese mátka, hangszersimogató, közös tánc – ezek várták, no meg fergeteges hangulat a Szivárvány Táncegyesület Farsangi Zsibongóján a kicsiket, nagyokat február 15-én. A korábbi években a néptánc tanszak félévi vizsgáihoz kapcsolódóan tette le a családi nap alapjait László Márta, az idei évben egyesületi formában oktat, ezért a Művelődési Házat töltötte meg a zsibongás egészen estig.

Kelemen Petra Piroska mesemondó a felvidéki „kurtaszoknyás” Bényből indult el a nagyvilágba, hogy az egykori nagy Magyarország területéről összegyűjtse a meséket, s azokat tovább is adja.

Vannak olyan pillanatok, amikor a legjobb megoldást magyar népmesében találja meg az ember. Például, hogy a szegény legény, amikor elindul otthonról, akkor abból is lehet majd egyszer királyfi. Én egy olyan faluból indultam, ahol 11éves koromig népviseletet hordtam, esélyem nem volt arra, hogy más életet éljek, ha ott maradok. S ebbe a faluba én végül aszfaltot vittem, s visszavittem az életet, ami kihalt ott egy időben. Mindig meg szoktam kérdezni a gyerekeket, hogy kezdődik egy magyar népmese? S mindig elmondják, hogy hun volt, hun nem volt, meg egyszer volt valahol, túl a tengereken, mindenen, üveghegyen, a kurta farkú malacon, mindenen túl… S mindig csak annyit szoktam kérdezni: mi az, amivel a legegyszerűbben lehet elkezdeni egy magyar népmesét? Egyszerűen ennyivel: egyszer volt egy… Én is egyszer lettem egy valami, és elindultam a nagyvilágba, oszt majd valahogy lesz a vége ennek is… – mesélte, mielőtt interaktív, a gyerekek szőtte meséivel elvarázsolta a közönséget.

Számtalan népmese született hangszerekről, muzsikáról, így a mese fonala könnyedén repítette át a gyerkőcöket Kurdi Gábor népi hangszerkészítő világába, ahol nem csak megismerkedhettek a gyerkőcök a különleges furulyafélékkel, tárogatóval, kecskedudával, s azok hangzásával, de érdekes történeteket is hallhattak róluk. A tatai népzenész, a Népművészet Ifjú Mestere, hangszerkészítő népi iparművész, néptáncos, tanár, a Fölszállott a páva 2014 különdíjasa jelenleg a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa is, előadásaival a felvidéki magyarságot igyekszik összefogni, és elősegíteni a megmaradásukat.

Megosztás