Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az idei esztendő az élet minden területén és mindenki számára rendhagyó volt, a járvány szinte minden tervünket, elképzelésünket felülírta. Ez igaz a gyermekek, családok, felnőttek, önkormányzatok, vállalkozások, az ország mindennapjaira, életére. A pandémia miatt sok mindent kényszerből, sok mindent belső indíttatásból értékeltünk át, értékeltünk újra. Korlátozások, és magunk által is meghatározott korlátok között éltük, éljük a mindennapjainkat, amit egyre jobban áthat az aggódás a szeretteinkért. Meg kellett tanulnunk, és sajnos tapasztalnunk is, hogy legkevésbé a megszokott életkörülményeink, a közösségi találkozások hiánya a fájó, sokkal inkább a járvány terjedésének megtapasztalása már szűkebb környezetünkben is.

A járvány miatt településünkön is elmaradnak az adventi ünnepi rendezvények, ám ennek ellenére, vagy éppen emiatt kívánom, hogy mindenki számára ünnepi belső elcsendesedést hozzanak a várakozás napjai.

Az advent varázsos hangulatát, a karácsonyi várakozást jól jelképezi az adventi koszorú, a koszorún meggyúló gyertyák egyre erősödő fénye. A mai nappal, advent első vasárnapjával, megkezdődik a karácsonyi ünnepkör, a megtestesülés misztériumának bevezetése. A magyar nyelv Úrjövetnek is nevezi ezt az időt. Történelmileg jellemző rá, hogy az advent is csak azután keletkezett, amikor az egyházban az V. századtól kezdve általánossá lett a karácsony megünneplése. VII. Gergely pápa szabályozta ezt oly módon, hogy négy vasárnapon, a karácsonyt megelőző négy hétben határozta meg az adventi időszakot.

Az adventi koszorú kör alakja a keresztények számára Isten sosem múló szeretetét, az örökzöld ágak pedig a reményt és az életet jelképezik. A gyertyák a fény növekedését, Jézus eljövetelét mutatják. Vasárnaponként tehát növekvő számban gyújtsuk meg a gyertyákat, melyek mutassanak nekünk utat egymás felé, a szeretet és a békesség felé. Gyújtsuk meg őket szüleinkért, gyermekeinkért, családunkért! Égjenek gyertyáink a szeretet nevében!

Beke László polgármester

Megosztás