Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Ragyogó napsütésben tisztelegtek október 23-án a mártírhalált halt Puskás Sándor emlékére állíttatott márványtáblánál Környebányán. A Bozó Kucskár Anikó felkészítésében és szerkesztésében összeállított műsor résztvevői verssel, énekkel hajtottak fejet a hősök előtt, megemlékezve a 22 esztendős környebányai fiatalemberről is, aki ötödéves orvostanhallgatóként utazott 1956 októberében a fővárosba, ahol 23-án este 8 és 9 óra között sebesültmentés közben érte halálos lövés. Emlékére a forradalom fél évszázados évfordulóján állítottak emlékművet, azóta minden év október 23-án ott hajtanak fejet.  

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepség Környén hagyományosan a református templomban kezdődött, ahol Visnyei László káplán és Nagy Péter református tiszteletes tartott ökumenikus istentiszteletet, majd a megemlékezés a Művelődési Házban folytatódott.

Kié ma 1956? Kié ma szabadságharcunk öröksége? Azoké, akik nem elégedtek meg a hazugságokkal, s ezért elindultak, hogy megkeressék és felfedezzék az igazságot és a szabadságot. Azoké, akik emlékeznek mindarra, ami velük, szüleikkel, nagyszüleikkel és hazájukkal történt. Azoké, akik fontosnak tartják a szabadságot, és hisznek abban, hogy közösen tudunk egy jobb és igazságosabb világot teremteni hétköznapjainkban. 1956 mindenkié, aki hisz a demokráciában, hisz a népfelség elvében, mindenkié, aki hisz a közösség erejében és igazságában, s ezért megvet mindenféle zsarnokságot, mindenféle önkényt, mindenféle megkérdőjelezhetetlennek láttatott emberi tekintélyt – hangzott el Beke László polgármester ünnepi beszédében, gondolatait Déry Tibor forradalmat köszöntő szavaival zárva: Barátaim, vállalom a felelősséget. Boldog és büszke vagyok, hogy írótársaimmal együtt mesterségünknél fogva első hallói és leírói lehettünk a nemzet szavának. A magyar történelemnek ez a legnagyobb forradalma, (…) amióta a magyar történelmet jegyzik. Ezt nem egyes emberek, nem politikai csoportok, nem nézetek és vélemények szították és hajtották végre, hanem a népakarat…

Községünkben ötödik esztendeje tisztelgünk környei gyerekek, fiatalok ünnepi szerkesztett, dramatizált műsorával október 23-án, így is erősítve, hogy az 1956-ban történteket egyetlen felnövekvő generáció se feledhesse el. Eisenbart Győzőné felkészítésében a fiatalok prózával, verssel, tánccal idézték a forradalmi eseményeket, a szétszakított családok keserűségét, a nép fájdalmát, hogy magyar fordul magyar ellen: döntsd el magyar, mondd ki a szót! Itt visszalépni nem lehet! Az ifjúság acél-szíve a forróságtól megreped! Döntsd el magyar, döntsd el diák, és fonjuk lánccá a kezünk! Döntsd el, ki élsz itt e honban, velünk jössz-e? Vagy ellenünk?…

A fiatalok megrázó előadása után az emlékező közösség a Kegyeleti Parkban található Kopjafánál rótta le tiszteletét. Az önkormányzat nevében Beke László polgármester, s Orlovits Tímea jegyző helyezte el a kegyelet koszorúit, majd a testvértelepülés Tardoskedd, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, pártok, civil szervezetek, az általános iskola diákönkormányzatának képviselői, s a megjelentek tisztelegtek a hősök előtt, lobbantották lángra a kegyelet mécseseit, főhajtásukkal üzenve, hogy ma is vigyázzák, őrzik 1956 csodáját.

Köszönet az ünnepi környebányai műsorért, közreműködésért Badó Szilviának, Bolemányi Magdolnának, Bozó Kucskár Anikónak, Pető Alexandrának, Pető Lilinek, Pető Hannának, Fehér Lászlónak, Fekete Dorinának, Izing Kincsőnek és Szűcsné Jutka néninek, a környei előadásért Eisenbart Győzőnének, Csík Ádámnak, Hartmann Viviennek, Krupánszki Ramónának, Lelkes Laurának, Pankotai Melindának, Péter Bálintnak, Tisch Andrásnak, Valakovics Dominiknak, Vanya Balázsnak!

Megosztás