Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

dohányzásellenesA dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban így Magyarországon is. Hazánk a dohányzási szokásokat tekintve az EU27 országok közül 25. a listában, a lakosság 38%-a dohányzik, 15%-a korábban dohányzott, de már leszokott és csupán 47%-a, aki sohasem dohányzott élete során.

A nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti. Míg a férfiak körében fokozatosan csökken a nikotinfüggők aránya, a nők körében egyre többen és többet szívnak.

Éves szinten nagyjából minden hatodik ember a dohányzás következtében hal meg Magyarországon. Több mint húszféle halálos betegséget hoznak közvetlenül összefüggésbe a nikotinfüggőséggel. 2012-ben a legtöbb dohányos férfi légcső-, hörgő-, vagy tüdőrákban halt meg. Az ezredfordulón mintegy négyszer annyi férfi halt meg dohányzás miatt, mint nő.

Meglepő adat, hogy 2000 és 2012 között a dohányzásnak tulajdoníthatóan meghalt férfiak száma majdnem tizedével csökkent, a nőké azonban több mint másfélszeresével emelkedett.

A kutatók szerint a felgyorsult emancipáció, a nemi szerepek közötti határ elmosódása, ezáltal a megemelkedett mértékű stressz is állhat a háttérben.

A dohányzás visszaszorításának elsődleges eszköze a rászokás megelőzése, a gyermekkorban illetve fiatalkorban történő dohányzás ellenes kampány. Felmérések szerint a tanulók több mint fele kipróbálta már a cigarettát élete során és közülük közel minden ötödik tanuló tíz éves kora előtt szívta el az első slukkot.

A dohányzás visszaszorításában nélkülözhetetlen eszköz a lakosság tájékoztatása, véleményformálása. A magyar társadalomban a nemdohányzók és dohányzók többsége is egyetért a zárt légterű középületek, vendéglátóhelyek, munkahelyek dohányfüst-mentessé nyilvánításának fontosságában.

A Dohányzásmentes Világnapon évről-évre felhívják a figyelmet a dohányzásmentes életmód előnyeire, és a Nemdohányzók Védelmében hozott törvény is fokozottan betartatásra kerül.

Forrás: www.weborvos.hu, www.antsz.hu

Sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő

Közléshez hozzájárult: Dr. Solti Hilda tiszti főorvos

Dohányzásmentes Világnap május 31 sajtóanyaga

Megosztás