Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

cigaretta2012Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Földünkön napjainkban mintegy 1,5 milliárd ember dohányzik rendszeresen. Évente legalább 5 millióan vesztik életüket dohányzás következtében, 50%-uk 40-69 éves koruk között hal meg, átlagosan 10 évvel megrövidítve az életüket.

2025-ben prognosztizálhatóan 10 millióan halnak meg majd a dohányzásukkal összefüggő betegségek miatt, ha nem sikerül drasztikusan visszaszorítani a dohányzást a felnőttek leszokásának fokozásával, illetve a fiatalok rászokásának megelőzésével.

A dohányzás elleni küzdelem a WHO egyik legfontosabb feladata lett az utóbbi évtizedben. Célul tűzte ki a dohányzás visszaszorítását világszerte: a felnőtt lakosság körében 20 % alá kívánja szorítani a dohányzók arányát.

Minden év május 31-én az Egészségügyi Világszervezet és partnerei a Dohányzásmentes Világnap segítségével kívánják felhívni a figyelmet a dohányzás okozta egészségügyi kockázatokra, valamint a dohánytermékek fogyasztásának visszaszorítását elősegítő beavatkozások szorgalmazására.

A dohányzás egészségkárosító hatásai szerteágazóak. A dohányzás hatására jelentősen fokozódik a kardiovaszkuláris megbetegedések (hipertónia, érelmeszesedés, trombózis, angina, szívinfarktus, agyvérzés, agyi érelzáródás), egyes daganatok (tüdőrák, szájüregi daganatok, gégerák, nyelőcsőrák és hólyagrák) és az idült hörgőhurut-tüdőtágulás kockázata. Szerepet játszik a dohányzás többek között a csontritkulás, a szürke hályog megjelenésében is. Jelentős szövődménye a dohányzásnak a termékenység csökkenése és az impotencia. A terhes anyák dohányzása nem csak az anya, de a magzat egészségét, életkilátásait is rontja.

A 2016. évi WNTD kampány célja
•        Az egységes csomagolás váljon részévé az átfogó, multiszektoriális dohányzás visszaszorításnak.

Ösztönözni a tagállamokat, hogy megerősítsék a csomagolási és címkézési intézkedéseket, és a reklámozásra, promócióra és szponzorálásra irányuló korlátozásokat.

Magyarország
A dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló 39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet tartalmazza az egységes csomagolás bevezetéséhez szükséges tartalmi elemeket, így egységes megjelenéssel kerülnek forgalomba hozatalra a cigaretta és a cigarettadohány termékek.

A cigaretta és a cigarettadohány minden csomagolási egysége és minden gyűjtőcsomagja (dobozok, tasakok) csak meghatározott formájú, méretű és színű lehet. Kizárólag a márkanevet vagy a vállalat, vállalkozás nevét és a dohánytermék típusának megjelölését tartalmazhatja a csomagolás, és semmilyen módon nem takarhatja el az egészségvédő figyelmeztetéseket.

Az egységes csomagolás bevezetésével a cigaretta és a cigarettadohány nem lesz csábító többé, ami különösen a fiatalok egészségének védelme szempontjából kiemelendő. Az egységes csomagolás – ha nem “csábító” – a fogyasztóval szemben sem fejt ki olyan hatást, amely a kipróbálás irányába vagy újabb termék vásárlására ösztönzi.

Tények az egységes csomagolásról

Az egységes csomagolás bevezetése iránti érdeklődés folyamatosan növekszik a világon:

·         2012 decemberében Ausztrália volt az első ország a világon, ahol teljes mértékben végrehajtották az egységes csomagolás bevezetését.

További információ:

Dohányzás Fókuszpont honlapján magyarul:

http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/dohanyzasmentes-vilagnap

Demjén Tibor, Dohányzás Fókuszpont, Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet

E-mail: tibor.demjen@gmail.com

Honlap:

Lakosság: http://www.egeszseg.hu/

Szakértők: http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/index.html

Összeállította: Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

Megosztás