Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

szüret_58Vedd a Szivárvány Táncegyüttes, a Hagyományőrző Német Nemzetiségi Gyermekcsoport, a Német Nemzetiségi Dalkör tagjait, lelkes, gyakorlott lovasokat, díszes lovas kocsikat, a Dotto kisvonatot, egy vidám kisbírót, a Schwowischi Buam vérpezsdítő muzsikáját, számtalan szíves vendéglátót, egy ragyogó napsütéses őszi szombat délutánt, s verd csapra a boroshordót.

Ez is lehetne a környei szüreti felvonulás „használati utasítása”, ám az idei többről szólt. Délben még záporozott az eső és sötét fellegek takarták az eget, aztán mire az óvoda parkolójában gyülekezni kezdtek a menet részvevői, már hétágra sütött nap, mintha az égiek is megérezték volna, hogy a felvonulásra nem csak a szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat és a szereplők készültek nagyon-nagyon lelkesen, és izgalommal, hanem szorgos asszonyok és férfiak is.

szüret_97Közhírré tétetik! Falunk apraja és nagyja! Ha véget ért a szöveg, indulhat a móka! Díszes lesz a vonulásunk, azt én garantálom, főleg, hogy bor is lesz, mire nagyon vágyom – hirdette a kisbíró, s bár valóban, borban sem szenvedtek hiányt a megállóhelyeken, azért a menet fő ékességét a színes, díszes népviseletbe öltözött lányok, asszonyok, fiúk, férfiak, s egyáltalán nem utolsó sorban a helyiek mellett Bokodról, Tatabánya-Bánhidáról, Síkvölgyről, Bicskéről, Környebányáról érkező lovasok és lovas kocsik jelentették.

szüret_92A menet résztvevői a jó nyolc kilométeres útvonal során a végállomással együtt hét helyszínen perdültek táncra, fakadtak dalra, s több helyszínen a bőséges és ízletes vendéglátás mellett őszi terményekből készített, a szüret vígasságát idéző kreációk is fogadták a kicsiket, nagyokat. A Bajcsy utca – Régiposta utca kereszteződésének vendéglátói egy igazi szüreti életképet is készítettek, mely láttán szüret_87a legkisebb gyerekek hangosan kacagtak: a bácsi be van rúgva és talicskán tolja haza a néni!

Míg a gyerekek az elmajszolt sütemények, szendvicsek után az üdítőt kortyolgatták, addig a felnőttek természetesen a jóféle borok és házi pálinkák, azaz lélekmelegítők közül válogathattak, pedig az időjárásra ezúttal nem lehetett panasz.

Évek óta nem volt példa ugyanis arra, hogy ragyogó napsütésben indulhasson útjára a szüreti felvonulás Környe utcáin, olyannyira, hogy tavaly el is maradt a program. Ezért kifejezetten hálásak a szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai az égieknek, de legfőképpen mindazoknak, akik segítettek az eltelt esztendők egyik legsikeresebb, legnépesebb szüreti rendezvényének előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában.

Megosztás