Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1998 óta december elsején világszerte milliók emlékeznek meg azokról az emberekről, akik halálát HIV – fertőzés okozta. Ez a nap alkalmat teremt arra, hogy megünnepeljük a járvány megfékezésére tett erőfeszítéseink eredményét, és megerősítsük elkötelezettségünket.

Az AIDS világnapja közelebb hozza egymáshoz a világ különböző részein élő embereket, a nemzetközi összefogás jelentőségére irányítva a figyelmet. Az AIDS világnap remek lehetőség mind az állami, mind a civil szférában dolgozók számára, hogy tudatosítsák mindenkiben a járvány jelenlegi helyzetét, a prevenció és a gyógyítás területén elért eredményeket, valamint felhívják a figyelmet a HIV – fertőzöttek és az AIDS – betegek gondozásának problémáira az egész világon.

2011. és 2015. között az AIDS világnapok fő témája: Ne legyen egyetlen új HIV – fertőzés sem, ne legyen diszkrimináció, és ne forduljon elő több AIDS-hez társuló haláleset a világon.

Az AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) a betegség angol nevének kezdőbetűi; magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Az AIDS a HIV (Human Immunodeficiency Vírus- emberi immunhiányt okozó vírus) fertőzés következtében kialakuló gyógyíthatatlan fertőző betegség.

A HIV észrevétlenül, éveken át megbújik a szervezet sejtjeiben, lassan károsítja az immunrendszert és csak évek múlva jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei. Az immunrendszer (védekező rendszer) az idegen anyagok, kórokozók (vírusok, baktériumok) ellen védi a szervezetet. Amennyiben az immunrendszer meggyengül, védtelenné válhatunk a fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben.

A vírushordozó személy egészségesnek érezheti magát, de vérével, nemi váladékával megfertőzhet másokat. A fertőzött anya a terhesség alatt a méhlepényen keresztül, szülés közben vagy szoptatás folyamán is megbetegítheti gyermekét.

A vírus a szervezeten kívül hamar elpusztul, a fertőzéshez egyik emberből a másikba, közvetlenül kell átkerülnie. Ezek alapján a szexuális kapcsolat, az intravénás kábítószer-használat, ha a tűt fertőzött személlyel közösen osztják meg – komoly veszélyeket rejt.

A különösen veszélyeztetettek a prostituáltak, a homoszexuálisok, az intravénás droghasználók, illetve az ő szexuális partnereik, vagy a gyakori partnert cserélők.

A fertőzést követő 1-2 hónap múlva, az esetek 30 %-ban enyhe, magától múló tünetek jelentkezhetnek (nyirokcsomó duzzanat, láz, éjszakai izzadás, gyengeség). Ablak periódusnak nevezzük, ha a vírus már bejutott a szervezetbe, de laboratóriumi vizsgálattal még nem mutatható ki a fertőzés, azonban az illető már képes megfertőzni másokat. A vírus bejutását követően a szervezet védekezni próbál és ellenanyagképzéssel válaszol. A laboratóriumi vizsgálat kb. 6-8 hét múlva nem a vírus, hanem az ellene képzett ellenanyag jelenlétét tudja kimutatni.

A betegség jelenleg nem gyógyítható, de az időben elkezdett kezeléssel és életmód változtatásával a vírus szaporodása lassítható, így a betegség kialakulása több évvel is kitolódhat.

Az AIDS évekig tartó, súlyos gyógyíthatatlan betegség. A védekező – (immun-) rendszer gyengülése miatt egyre gyakrabban lépnek fel fertőző betegségek és daganatok.

Magyarországon a Szent László Kórházban kezelik a HIV-fertőzött és az AIDS beteg embereket.

Komárom-Esztergom Megyében HIV szűrést / tanácsadást a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv munkatársai végeznek Tatabányán, a Szent Borbála Kórház Mentálhigiénés Központjában minden héten, szerdánként 14:00 és 16:00 óra között.

KOMÁROM – ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE

Megosztás