Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Kilencedik alkalommal szervezte meg Szarka Katalin a Kisfaludy Mihály Általános Iskola diákjai számára a saláta partit, melyet annak idején épp azért hívott életre az egészséges étkezés jegyében szeptemberben, mert ilyenkor valóban bőségesen lehet válogatni az alapanyagok között. Tavaly a szervező a sorozat legnagyobb számú nevezését könyvelhette el, hiszen 16 csapat versengett, de idén még ezt is felülmúlták a lelkes gyerekek: 21 fantáziadús elnevezésű formáció érkezett szeptember 15-én az iskola ebédlőjébe mindenféle földi jóval, késsel, tállal, szeletelő, préselő, aprító eszközzel felszerelkezve.

Okozott is némi fejtörést a szervezésben segítő diákok számára az ebédlő berendezése, de végül sikerült minden asztalt elrendezni, s még azoknak az egészséges finomságoknak, diákcsemegének, tönkölykockának, szendvics falatkáknak teljes kiőrlésű kifliből, Túró Rudinak, tejszeletnek, joghurtnak, kakaónak is maradt hely, melyekkel hagyományosan Horváth Gyuláné adott ízelítőt a büfé kínálatából.

A csapatok ezúttal is választhattak, hogy sós, vagy édes salátát kívánnak készíteni, s bár többségük az édes mellett voksolt, a kínálatban szerepelt tonhalas, gyrosos és tészta saláta is, s olyan nevezők is akadtak, akik teljes ételsort készítettek el. Kókusztej, pezsgő (természetesen alkoholmentes), marinált narancshéj, karamellizált tányér, maracuja öntet, mangó, gránátalma, feketeáfonya – ilyen „extrább” alapanyagok is előkerültek a kosárkákból, táskákból a banán, körte, alma, szőlő, retek, narancs, dinnye, tojás, szilva, kivi, uborka, paradicsom, hagyma mellett, s még hosszan sorolhatnánk a felhasznált zöldségeket, gyümölcsöket.

A képzeletbeli startpisztoly eldördülésekor a gyerekek rohamléptekkel vágtak bele (szó szerint) a szeletelésbe, hámozásba, hiszen egy óra állt rendelkezésükre a saláták elkészítésére, s az is feladat volt, hogy ízléses, rendezett asztal fogadja majd a zsűrit. A csapatok ezt az akadályt is remekül vették, több asztalt még a nyár emlékei, kagylók is díszítettek, utalva a görög eredetű ételre, vagy egyszerűen jelezve: ezt a finomságot legjobb lenne a tengerparton megfalatozni.

Nem volt tehát egyszerű dolga a gasztroítészeknek, Németh Gyulánénak, és diáksegítőinek, Németh Liliennek, Bíró Viktóriának, Fluksza Bernadettnek, Krupánszki Ramónának és Tisch Andrásnak, hiszen 35 különböző ízvilágú saláta várt kóstolásra, s arra, hogy eldöntsék: melyek a legfinomabbak, legtetszetősebbek.

Az édes kategóriában az elsőség tekintetében nem is sikerült dűlőre vinniük a kérdést, holtverseny alakult ki, így a legelőkelőbb helyezésen a Bucsi Tímea és Pokornyi Tímea, valamint a Horthy Ákos, Riezing Csongor duó osztozott. Második lett a Reichnach Bálint, Mosberger Martin formáció, míg harmadik a Sós Lili, Czigle Zsófia, Czigle Hanka trió. A sós kategóriában az egyen kötényre is gondot fordító ifjú hölgyek, Papp Flóra, Rajcsány Gréta, Hujber Dorina és Kámán Kitti szerezték meg az első helyet, a másodikon a Soós Krisztina, Benkő Mirci, Galgovics Borka összeállítású csapat végzett, míg a harmadikon Pethő Alexandra, Pethő Lili Jázmin, Pokonyi Veronika,  Versegi Magdolna és Prekob Géza.

 

Megosztás