Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Több szempontból is csúcsot döntött pénteken a Tökölő és KÜRBIS-SCHNITZE, melyet harmadik alkalommal rendezett meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Művelődési Ház. Az Idősek Klubja munkatársai pontosan 20 kilónyi mézes sült tököt készítettek el a rendezvényre, a gyerekek, felnőttek zsúfolásig megtöltve az intézményt, több mint 100 tököt faragtak ki, a legsúlyosabb termény pedig majdnem 15 kilót „vert rá” a tavalyi győztesre.

A szervezők 2015-ben nem titkoltan azzal a szándékkal rendezték meg a programot, hogy „megfúrják” a halloween-i szokásokat, s felhívják a figyelmet a tökfaragás, töklámpás honi gyökereire. A legenda szerint ugyanis Salamon trónviszályban állt Lászlóval, s bár 1081-ben elismerte, mint magyar királyt, terveket szőtt a trón visszaszerzésére. László a visegrádi vár tornyába záratta, s hogy éjszaka is szemmel tarthassák, töklámpásokkal világították ki a tornyot. Ezek a töklámpások a Dunán közlekedő hajósoknak is iránymutatást nyújtottak, innen ered a mondás, hogy „fénylik, mint Salamon töke”.

Ilyen töklámpások készültek garmadával pénteken, a felkészültebbek már előre megrajzolt tökkel érkeztek, de természetesen azok is faraghattak, akiknek gondot okozott az „alany” beszerzése, hiszen ők pontosan 100 faragásra váró darab közül válogathattak.

A tök jó buliban azok az apróságok sem unatkoztak, akik inkább anyura, apura, vagy a nagyszülőkre bízták a lámpás elkészítését: ők a nagyteremben a Csiri-Biri Játéktár óriás tökös fajátékaival mókáztak rendületlenül, vagy éppen türelmesen várták, hogy Magda Patrícia keze nyomán átalakuljon az arcocskájuk.

Hagyományosan a mérlegek is folyamatosan „dolgoztak”, a meglepetés kategória, a legkisebb tök eldöntéséhez még egy harmadikat is be kellett vetni. A 18 nevező összesen 212 kilónyi tököt cipelt, tolt talicskán, vonszolt maga előtt, s a helyezéstől függetlenül valamennyien egy-egy sütőtökös muffint majszolhattak el. Zömmel 4 – 8 kilós példányok érkeztek, így amikor 63,5 kilót mutatott a mérleg Heim Mihály terményének mérésekor, szinte mindenki borítékolta a győzelmét, hiszen a termetes példány majdnem 15 kilót vert rá a tavalyi győztesre. A Králl fiúk minden évben dobogós helyezést érnek el, ezért idén is egyre izgatottabban várta a mezőny az érkezésüket. A trónfosztásuk azonban annak ellenére elmaradt, hogy egy 53 kilós tök becipeléséhez kértek segítséget. Ezzel a súllyal tavaly a legnagyobb tortát nyerhették volna el, idén azonban másodikként „csak” a közepeshez volt elegendő.

A legkisebb méretű, tökformájú tortát a mindössze 2,5 éves Hevesi Kinga fogyaszthatta el családjával, ők egy 19 kilós tökkel szerezték meg a harmadik helyet. Idén a szervezők meglepetésként a legkisebb súlyúakat is díjazták, s mivel a két pincuri tök között csupán 3 dekányi különbség volt, Koródi Dominik (13 dkg.) és Bognár Lilla Viktória (10 dkg.) is különdíjat vehetett át, míg Szalai Fanninak a Fortuna kedvezett a nevezők közötti sorsoláson, így ő is díjtalanul készíttetheti el a Művelődési Ház november 26-ai Advent-elő programján Karikatúra Anginél Walt Disney stílusú karikatúráját.

Megosztás