Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

vör.ker-0716_57Egyáltalán nem fogadták kegyeikbe a Vöröskereszt környei alapszervezete tagjainak elképzelését az égiek, hiszen júniusban a rendezvény napján olyan felhőszakadás érkezett, hogy el kellett halasztani, ezen a hétvégén pedig már pénteken tudható volt: a szombati, eredetileg szabadtérre tervezett program „beszorul” a Művelődési Házba.

A májusban a Magyar Vöröskereszt elnöke által dicséretben részesített alapszervezetet és vezetőségét azonban nem olyan fából faragták, mint akik feladják, így szombaton megannyi kézműves és szendvics alapanyaggal felszerelkezve, no meg optimizmussal felvértezve érkeztek az intézménybe, s bíztak benne, hogy az „Együtt Egymásért” címmel meghirdetett közösségépítő délután az eső ellenére is vonzza majd az érdeklődőket. Az optimizmusuk végül nem bizonyult alaptalannak, hiszen, ha nem is mondható el, hogy zsúfolásig megtelt a ház, folyamatosan és szép számmal érkeztek a vendégek.

vör.ker-0716_51Az előtérben a kézműves „szöszmötölő”, rajzolás, kifestők, homokkép készítés, gyöngyfűzés várta az érdeklődőket, s bizony a felnőttek is élvezettel merültek el a különböző technikákban, sőt, többen Magda Patrícia arcfestőhöz és Németh Amália csillámtetkó készítőhöz is „lehuppantak”.

Mindeközben az éppen nyári karbantartásra előkészített és szó szerint „lecsupaszított” színpadon már javában készült a bemutatóra a komáromi FBI Street Generation, akiknek kifejezetten „bejött” az utcai hatást keltő környezet.

vör.ker-0716_26Buzás Tamás, az egyik alapító, előadásuk során többször hangsúlyozta, hogy otthon senki se próbálkozzon a koreográfiák, ugrások lemásolásával, de a látottak alapján vélhetően ez meg sem fordult a nézők fejében…

Az utcai sportokról általában még most is sokan csupán annyit tudnak, hogy a „fiatalok” össze-vissza ugrálnak, táncolnak, felmásznak olyan helyekre, ahová nem lenne szabad. No meg a „vad” kerékpárosok és fékezhetetlen gördeszkások jutnak az emberek eszébe, akik éppen egy padról ugratnak a járdára, „a frászt hozva ezzel a rendes járókelőkre”.

vör.ker-0716_46A hajmeresztő előadás során az is elhangzott, hogy az utcai sportok lényege nem az öncélú ugrándozás, s akiknek az utcai sport a szenvedélye, nem „arra utaznak”, hogy bárkit is megrémítsenek. A parkour, BMX, dirt break tánc, flatland, triál szavak a legtöbb embernek nem mondanak semmit, pedig gyönyörű utcai sportok – hát ezekből kaptak ízelítőt az „Együtt Egymásért” program résztvevői, akik vastapsukkal azt üzenték az elköszönő FBI Street Generations számára, hogy Környén is sikerrel népszerűsítették a most még meglehetősen mostoha sorsú utcai sportokat.

vör.ker-0716_71A „vad” fiúkat bájos ifjú hölgyek váltották: a Móri Mazsorett és Moderntánccsoport, valamint a Dadi Tánccsoport tagjai is olyan lelkesedéssel léptek színpadra, mintha az teljes pompájában és rivaldafénnyel fogadta volna őket. Az alig 7-8 hónapja működő csoportok az eddig elsajátítottak teljes kínálatát felvonultatták, repertoárjukban szerepelt – a többi között – menettánc, modernebb mazsorett tánc és twirling elemeket is tartalmazó show koreográfia.

Ezt követően érkezett el az az idő, amikor a közönség vált a közösségépítő délután aktív főszereplőjévé, pontosabban azok, akik „csatasorba álltak” Czanik Balázs hívószavára és belevágtak a fél órás capoeira aerobik-ba. vör.ker-0716_90A brazil küzdősportból, a capoeirából átvett táncos elemekkel bővített speciális mozgásforma nem kis kihívást jelentett a vállalkozó kedvűek számára, de azért állták a sarat, élükön a mindössze hat esztendős Rohrbacher Noellel.

A rendezvényt a Magyar Vöröskereszt Szociális – 2016 Alap támogatta. További támogatók: Környe Község Önkormányzata, Fa-Forg Span Kft., Bernhardt Bútor Kft.

Megosztás