Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Évszázadok óta Környén tartják Magyarország első búcsúját, hiszen a falu Római Katolikus Vízkereszt Templomát a Három Királyok tiszteletére szentelték fel. Az egyházi ünnephez kapcsolódó vásáros hagyomány már hosszú évekkel ezelőtt megkopott, első alkalommal 2016-ban elevenítette fel ismét a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, s teszi azóta is minden esztendőben.

Az ország első búcsúját ezúttal az újesztendő első vasárnapján, éppen 6-án, Vízkeresztkor, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepén tartották, a katolikus templomban Mórocz Tamás helyettes esperes celebrált szentmisét, azt a környei hívekért, Környén lakó emberekért, az elhunytakért, köztük kiemelt tisztelettel Bedy Sándorért ajánlva fel.

Míg évekkel ezelőtt olyannyira megkopott az ünnephez kapcsolódó kirakodás, hogy 2015-ben egyetlen vásáros árválkodott a sportpálya mellett, addig ezúttal hintás és árusok is érkeztek, a misét követően pedig az érdeklődők is megtöltötték az óvoda előtti teret, ahol a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe pogácsával, teával, forralt borral kínálta a vendégeket, miközben a Schwowischi Buam zenekar térzenével szórakoztatott.

A legkisebbeket a mínuszok sem tartották vissza a hintázástól, s csillogó szemekkel, kipirult arcocskákkal rimánkodtak még egy körért, míg a felnőttek nosztalgiázhattak a régi idők búcsúin. Így tett Tirhold Kármen elnök is, aki ma is élénken emlékszik a sokak számára a Szentestét követő legnagyobb családi eseményre, amikor a szűkebb rokonság mellett bőven érkeztek távolabbról is. Ilyenkor nem maradhatott el a disznóölés sem, az asszonyok rengeteg süteménnyel is készültek, a távoli rokonok pedig jóféle házi hurkával, kolbásszal „felpakolva” indultak haza a búcsú másnapján, vagy még később.

Az vitathatatlan, hogy a környeiek emlékezetében élő valamikori búcsúi szokásokat már nem lehet maradéktalanul visszavarázsolni, s ebben a januári, egyáltalán nem szokatlan hideg is szerepet játszik, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe évről-évre meg kívánja szervezni, hogy a kisebb gyerekek is megízlelhessék, az idősebbek pedig jóérzéssel idézhessék fel a búcsúi hangulatot.

Megosztás