Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Környén 1996, a Glász József által faragott szobor elkészülte óta szervezi meg minden esztendőben a Les-hegyi Szőlősgazdák, valamint a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottsága az Orbán napi ünnepséget a Les-hegyen, június 2-án tehát már 24. alkalommal gyűltek össze a gazdák, vendégek, hogy Orbán napját és a szentet köszöntsék.

A népszokások szerint, ha Orbán megvédte a szőlőt a fagytól, akkor szobrához, vagy a neki szentelt kápolnához bort vittek köszönetképpen. Ellenkező esetben azonban szokás volt úgy elégtételt venni az Orbán napi fagyokért, hogy akár meg is vesszőzték vagy kövekkel megdobálták a szent szobrát – hangzott el az ünnepség kezdetén Vadász Éva bizottsági elnöktől, ám arra, hogy idén bort, vagy vesszőzést érdemel-e a szent, még egy kicsit várni kellett.

Az ünnepi műsort hagyományosan a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport nyitotta. Az apróságok, mind minden rendezvényen elragadtatott mosolyt csaltak az arcokra, majd következett a Szivárvány Táncegyüttes Hétszínvirág csoportja azzal a rábaközi koreográfiával, amelyet első alkalommal a táncegyüttes fennállásának 25. jubileumát ünneplő rendezvényen mutattak be, végül a Német Nemzetiségi Dalkör fakadt dalra, csokrukat stílszerűen bordallal zárva.

Szent Orbán pápa nézz reánk, őrizd meg nékünk a határt. Védelmezd őt a nagy fagytól, és termését minden bajtól. A szőlő összes fajtáját, zöld hajtásának virágját, szép fürtjeinek nagyságát, édes levének jóságát. Óvjad a szőlőhegy levét, minden cseppjének értékét, melynek áldása emberé, dicsősége Istené – hangzott el Wéber István szőlősgazdától az a fohász, melyet 2005-ben a Baji Egyházközség tagjai fogalmaztak meg a Győri Egyházmegye engedélyével. A gazda úgy vélte, hogy a szent idén jól végezte a munkáját, mert a környei szőlősterületet megvédte a fagytól, ezért megérdemli, a borral öntözést, ám hozzátette: bármennyire is aranyat ér a májusi eső, ha sok van belőle, az sem jó. Tehát továbbra is fohászkodnunk kell, hogy a későbbiekben is óvja, védje a Szent a termést – fogalmazott.

A pogácsázással, vidám, jó hangulatú borozgatással, beszélgetéssel záruló rendezvényen elhangzott, hogy a már hagyományos borversenyre idén egy későbbi időpontban kerül sor, a programról a szervezők természetesen értesítik az érdeklődőket.

Megosztás