Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

„Biodiverzitás” – nagy valószínűséggel sok olvasó ízlelgeti a szót, de a jelentésének pontos meghatározásához a „számítógép segítségét kéri”, miközben a környei diákok már vetélkedtek is e témakörben, s igen felkészültnek bizonyultak.

A biodiverzitás az élővilág sokfélesége. A fogalom több szinten értelmezhető, egyaránt jelenti a Földön előforduló élőhelyek sokféleségét, a fajok összességét, a fajon belüli genetikai változatosságot, de egy kisebb területen belül is értelmezhető, pl. a Kárpát-medence biológiai sokfélesége, vagy akár egy kerti tó biodiverzitását is vizsgálhatjuk.

A biodiverzitás a földi életet alkotó gének, fajok és ökoszisztémák változatosságát foglalja magába. Jelenleg a biodiverzitás egyenletes elveszítését éljük át, ami úgy a természet világára, mint az emberi jólétre nézve mélyreható következményekkel jár együtt. A legfőbb okok a természetes élőhelyek változásaiban rejlenek. Ezeket az intenzív mezőgazdasági termelő rendszerek, az építkezések, a külfejtések, az erdők, óceánok, folyók, tavak és a talaj túlzott kihasználása, az idegen fajok inváziója, a szennyezés, valamint egyre fokozódó mértékben a világszintű éghajlatváltozás váltja ki. (A biodiverzitásról bővebben itt olvashat: biodiverzitas-plakát anyag_1)

Tehát az élővilág sokfélesége szerepelt annak a nemes versengésnek a középpontjában, amelyet a közelmúltban szerveztek meg a környei általános iskolában.

A két legkisebb évfolyam apróságai olyan állatokról, növényekről készítettek rajzot, melyek kihalóban vannak. A feladatot a zsűri értékelése szerint Nagy István (2.a) oldotta meg a legügyesebben. Második helyen végzett Bottyán Zsófia (1.b), harmadik lett Laczó Attila (2.b), negyedik pedig Aknai- Mike Panna (1.b).

A 3-8. évfolyamosok csapatokat alkottak, nekik totóban és betűhalmazban elrejtett állatok neveit kellett megtalálniuk. Az első helyezést a végzős Barta Nóra, Pisch Tünde, Németh Zsófia trió szerezte meg, s igazán remek teljesítményt nyújtott a harmadikos Hajdú Attila, Oláh Péter, Hörömpöli Ádám alkotta csapat, hiszen egyetlen ponttal csúsztak csak le a dobogó legmagasabb fokáról. Így viszont a második helyen hetedikesekkel osztoztak, Lengyel Alexandrával, Pankotai Szilviával és Fejős Magdolnával. A képzeletbeli bronzérmet három együttes is megszerezte: a harmadikos Varga Panna, Hörömpöli Eszter, Bánki István, valamint osztálytársaik, Németh Ivett, Reichnach Fanni, Keszler Dzsenifer és a Szaló Renáta Kiss Angelika, Terdik Vivien alkotta csapat a 6.a-ból.

A legügyesebb rajzosok, s a biodiverzitásból kiemelkedően „vizsgázó” diákok az oklevél mellé a környezetvédelem jegyében természetesen újrahasznosított anyagból készült színes ceruzát, tollat, mappát és füzetet kaptak ajándékba, melyet az iskola az öko-program indulásakor a képviselő-testület által megszavazott pénzügyi keretből vásárolt. A támogatást az intézmény ezúton is köszöni!

Megosztás