Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az Idősek Világnapjának, s Környén is attól az évtől kedveskednek vendéglátással, ajándékműsorral a község idős lakóinak. Idén tehát már 29. alkalommal invitálta a Vöröskereszt helyi szervezete az október 5-ei eseményre a szép korúakat, akik a szervezők örömére szinte megtöltötték az általános iskola tornatermét.

A vendégek mellett segítők is akadnak szép számmal minden évben: a bejárat mellett kifüggesztett falitáblán az adományozók, támogatók, sütők, főzők listáját Andor Ildikó titkár még a rendezvény kezdete előtt is újabb névvel egészítette ki, a végére a fehér lapon alig maradt üres felület.

Mi mindannyian köszönettel tartozunk azért, hogy verítékükkel, könnyeikkel, szorgalmas munkájukkal, áldozatukkal a nehéz időkben megteremtették és biztosították nekünk, fiatalabbaknak, gyermekeiknek, unokáiknak, hogy tanulhassunk, dolgozhassunk, gyarapodhassunk és nyomdokukba léphessünk. Köszönjük mindazokat az értékeket, amelyeket Önök megőriztek és mindazt, amivel minket felvérteznek és gazdagítanak. – köszöntötte a megjelenteket Eisenbart Győzőné, a Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke, hozzátéve, hogy nemcsak október elseje kapcsán, de az év minden napján szeretettel gondolunk az idősekre, a szép korúakra, hisz szeretetükkel, bölcsességükkel ők is mindig a rendelkezésünkre állnak.

Beke László polgármester a gondolatot folytatva így fogalmazott: ez a mai ünnep akkor lehet igazi tisztelgés, ha azok, akiket ünnepelünk, mindig érzik a támaszt, a segítést, a törődést. Azt, hogy mindig Önök mellett vagyunk, azt, hogy nem engedjük el a kezüket, és számíthatnak ránk életük legnehezebb időszakaiban is. Azon kell dolgoznunk, azért kell tevékenykednünk mindnyájunknak, hogy az idős emberekre évente ne csak egyetlen napig irányuljon a fiatalabbak figyelme, hanem 365 napon át. Az idősebbek az év minden napján érezzék a család, a falu, a társadalom megbecsülését. Érezzék, hogy szükség van rájuk, érezzék, hogy vannak dolgok, amit ők jobban tudnak, vannak dolgok, amit csak ők tudnak, hiszen az élet során felgyülemlett tapasztalatot nem pótolhatja semmi, az évek során megélt helyzetek nem sűríthetők egy könyv lapjaira vagy egy elmondott történetbe. Környe, a falu megbecsülését mi sem jelzi jobban, mint az, hogy épp a közelmúltban ünnepeltük az Idősek Klubja fennállásának 50. évfordulóját. Az intézményt 50 évvel ezelőtt a községben megfogalmazott igény hívta életre. A mindenkori dolgozói azóta is szeretettel, gondoskodással fordulnak az idősek felé, az önkormányzat pedig minden lehetséges eszközzel segíti a munkájukat, hogy ezzel is megkönnyítse az idősebb generáció mindennapjait – hangzott el a polgármestertől, aki köszönetét fejezte ki a hosszú évek alatt végzett becsületes munkájukért, s az önkormányzat nevében jó egészséget, tartalmas, boldog életet kívánt minden szép korú környei lakosnak.

A szervezők idén nem sztárvendégek, hanem falubeliek meglepetésműsorával kedveskedtek a fehérabroszos vendéglátás előtt az ünnepelteknek, akik a színes csokorban láthattak mazsorett és moderntánc produkciókat, népi táncot, muzsikált a Dorf Musik, és vérpezsdítőn ropta a Schwung Tanzgruppe.

Hagyományosan az Idősek Napi ünnepség keretében köszöntötték a falu legidősebb lakóit. A 98 esztendős Géber Józsefnét, aki sajnos betegsége miatt távol maradt, valamint Gyarmati Istvánt, azaz Pista bácsit, aki már 99 éves, és ezúttal is a tőle megszokott fiatalossággal, humorral köszönte a köszöntést: megverem a csizmám szárát, csókolom az összes jelenlévő szép korú hölgy száját. Pista bácsi színpadiasan el is indult a hölgyek felé, majd így folytatta: csak még nem tudom, kinél kezdjem…

Nagy Istvánné, született Eck Teréz és Nagy István – idén is elcsuklott Eisenbart Győzőné hangja a falu legidősebb házaspárjának ismertetésekor, hiszen személyükben saját szüleit köszöntötte, köszöntötték. Ők 1952. április 13-án, tehát már 67 esztendeje mondták ki a boldogító igent, a rendezvényen édesapja gyengélkedése miatt sajnos nem vehetett részt.

A szervezők ezúton mondanak köszönetet mindazoknak, akik anyagi, vagy egyéb támogatásukkal, a vendéglátáshoz nyújtott segítségükkel, sütéssel, főzéssel járultak hozzá, hogy idén is emlékezetes, szép ünneppé varázsolják az Idősek Napi rendezvényt.

 

Megosztás