Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Többször elhangzott Török Mihály elnöktől a Környei Horgász Egyesület március 30-ai közgyűlésén az a szófordulat egy-egy rendezvény, eredmény, esemény kapcsán, hogy „az utóbbi évek egyik legsikeresebbje volt”, és összességében magát a közgyűlést is lehetne annak nevezni, hiszen jó ideje nem volt rá példa, hogy „első nekifutásra” határozatképesnek bizonyuljon. Bár a Művelődési Ház 273 fős színháztermében szinte „elvesztek” a tagok, a létszámuk elérte a jogszabályban előírt 50% + 1 főt, így rendben megkezdhették a napirendek tárgyalását.

Az elnöki beszámoló ezúttal is részletesen kitért a tavalyi eredmények, események, adatok ismertetésére, melyekből kiderült, hogy a létszámuk az előző évhez képest 25 fővel nőtt, a 2018-as évet 287-el zárták, ebből 200 volt felnőtt, 74 gyermek, 3 ifi és 10 jogi.

Az elmúlt esztendők legsikeresebb versenyének bizonyult a júliusi, melyre 59 felnőtt nevezett és Vízkeleti Géza 27,5 kilós eredménnyel nyert meg, a versenyzők összesen majdnem 119 kiló halat fogtak ki.

Bár már korábban is többször elhangzott, hogy a környeiek fogási eredményei messze kimagaslóak a megyében, az elnök szerint 2018-ban az eddigiek legszebb statisztikáját tudhatják a magukénak pontyból, hiszen összesen 1 829 darabot, majdnem 6 200 kilónyit fogtak ki a tóból a horgászok. Az amurral, harcsával, csukával, süllővel és egyéb halakkal kiegészített fogási eredmény 8 127 kiló volt, ami egy főre vetítve 44,4 kg-ot jelentett.

Az egyesület fennállása óta a legnagyobb összeget fordítottuk rá – ezt már a tavalyi halvásárlás kapcsán jelentette ki Török Mihály, hiszen – mint kiderült – összesen 9 200 kg halat telepítettek a tóba majdnem 9,8 millió forint értékben. Idén még ennél is többel, 12,3 millióval tervezték a költségvetésben a halvásárlást, amely 10 tonna pontyot is tartalmaz, ám kérdésre elhangzott, hogy a tervezettől tavaly is kevesebbet vettek a fogási eredmények ismeretében.

Az idei költségvetéshez kapcsolódóan merült fel az egyik tagban a kérdés, hogy nem lenne-e célszerű kicsivel kevesebbet költeni halvásárlásra, és a felszabaduló forrásokat fejlesztésre, például 2 mobil toi toi telepítésére fordítani? Az elnök válaszában kifejtette, hogy a tóparti WC-k hiánya jó ideje napirenden van, és a bérléssel járó költség ki is gazdálkodható, ám a mindennapos takarítást, működtetést már nem tudná biztosítani az egyesület. Az állandó illemhelyek létesítésének a lehetősége is felvetődött, de az üzemeltetés kapcsán nem hangzott el egyetlen reális alternatíva sem, így az elnök mindenki számára azt javasolta, hogy vegyék igénybe a Művelődési Ház pincéjében kialakított nyilvános illemhelyet, mindamellett, hogy a problémára természetesen keresik a legjobb megoldást.

A nagy halak védelme érdekében már a tavalyi közgyűlésen is felvetette és idén megismételte Friedrich Gyula, hogy a harcsánál is vezessenek be az elvihetőségre súlykorlátozást, ám a jelenlévők közül alig páran támogatták a javaslatot. Jelen szabályozás szerint ez a határ a ponty esetében 5 kiló, és időnként megfogalmazódik az igény a felemelésre. Erre is hangzott el javaslat, de nem nyerte el a többség támogatását, így az 5 kilót elérő, vagy annál nehezebb példányokat továbbra is tilos hazavinni.

Március 30-án tisztújítást is tartottak a horgászok. A jelenlévők voksai alapján az elnökséget továbbra is Barta Attila, Berényi Tibor, Dr. Beke Ernő, Hartman Ákos, Hartmann Zoltán, Pákozdi Ferenc és Török Mihály alkotja, a grémium a megválasztását követően pedig arról határozott, hogy a következő ciklusban is az eddigi elnök irányítsa a testület és az egyesület munkáját.

Megosztás