Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

magas-vérnyomásA felnőttek egyharmada szenved magas vérnyomástól a világon. Az 50 és 59 év közöttiek felének, a 20 és 39 év közöttiek 10 százalékának ez a problémája – derül ki az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből. A magas vérnyomás felelős a halálesetek csaknem a feléért, köztük az agyvérzésért és a szívbetegségekért. Április 7-én, az egészségügyi világnapon ezúttal arra hívják fel a figyelmet világszerte, hogy a magas vérnyomás elkerülhető és gyógyítható.

A WHO felhívása szerint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatait az alábbi tényezők által lehet csökkenteni:

– só bevitel csökkentése

– kiegyensúlyozott táplálkozás

– az alkoholfogyasztás mérséklése

– rendszeres fizikai aktivitás

– az egészséges testsúly fenntartása

– dohányzás mellőzése.

Ennek érdekében világszerte kormányzati intézkedéseket tesznek. Japánban például az Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium rendszeres egészségügyi szűréseket vezetett be a 40 év feletti korosztálynak. Egészségügyi dolgozók és önkéntesek bevonásával tájékoztatták a szűrés lehetőségéről és fontosságáról az érintetteket. Az egészséges életmódot népszerűsítő reklámkampányokkal egészítették ki a programot. A kampány fontos része a pedagógusokkal és étkeztetőkkel való együttműködés, melynek keretében egészséges főzőiskolákat szerveztek a felnőttek és gyerekek számára.

Hazánkban az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) hirdette meg a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programot, melyről bővebb információ a www.oeti.hu oldalon olvasható.

Komárom-Esztergom megye lakosságának megbetegedési és halálozási adatai egyaránt felhívják a figyelmet a téma fontosságára.

Megyénkben a vezető helyen álló keringési rendszer betegségei közé tartozik a már fiatal korban megjelenő, és az életkor előre haladtával egyre gyakoribb magas vérnyomás betegség. A bekövetkezett halálesetek száma megyénkben 2011-ben 3154 volt, ebből a magas vérnyomás okozta 166 fő halálát.

A kockázati tényezők kiküszöbölésével csökkenthető a magas vérnyomás kialakulásának esélye, odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

Ehhez kacsolódóan minden érdeklődőt szeretettel várunk 2013. április 8-án 14.00-17.00 között Tatabányán, a Vértes Center földszintjén ingyenes vérnyomásmérésre valamint életmódbeli tanácsadásra.

Komárom–Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési Osztálya

 

Megosztás