Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Diabetes1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk minden év április 7-én, az Egészség Világnapján. Ebben az évben a világnap fókuszában a cukorbetegség áll.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint 2012-ben a cukorbetegség a mintegy 1,5 millió ember halálát okozta közvetlenül. WHO előrejelzése szerint a cukorbetegség lesz a 7. leggyakoribb halálok 2030-ra. 2008-ban a becslések szerint 347 millió fő volt a cukorbetegek száma a világon.

A cukorbetegség egy krónikus betegség, mely a hasnyálmirigy elégtelen inzulintermelése és /vagy a szervezet hatékonyan inzulin-felhasználási problémájára vezethető vissza. Az inzulin tulajdonképpen egy hormon, amely szabályozza a vércukorszintet. Inzulin hiányában a glükóz (cukor) nem tud bejutni a sejtekbe. Így állhat elő az a helyzet, hogy a szervezet sejtjei „éheznek”, miközben a vércukor szintje kóros, akár életveszélyes mértékben megemelkedik.

Két fő formája az I.-es és II.-es típusú Diabetes Mellitus. Az I.-es típusban jellemzően nincs saját inzulin, így az inzulin injekció formában történő bevitele a szervezetbe életfontosságú. A II.-es típusú cukorbetegség az esetek mintegy 90%-át teszik ki. Ebben az esetben van saját inzulintermelése a szervezetnek, de vagy nem elég mennyiségben, vagy a szervezet sejtjei nem képesek megfelelően felhasználni. A II-es típusú cukorbetegség általában a túlsúlyos és ülő foglalkozást végzők között fordul elő leggyakrabban. Idővel, a magas vércukorszint súlyosan veszélyeztet minden nagyobb szervrendszert a szervezetben, ami szívinfarktushoz, agyvérzéshez, idegkárosodáshoz, veseelégtelenséghez, vaksághoz, impotenciához és amputációkhoz vezethet.

Egészség Világnap 2016: Kulcsfontosságú üzenetek

1. A diabétesz előfordulása gyorsan növekszik számos országban, a legdrámaibb a helyzet az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

2. A nagy része a diabetes eseteknek megelőzhető lenne.

Egyszerű életmód változtatások is hatékonyak a II.-es típusú cukorbetegség megelőzésére vagy kialakulásának késleltetésére:

– elérni és fenntartani a normál testsúlyt,

– rendszeres fizikai aktivitás,

– és az egészséges táplálkozás csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

3. Fontos a cukorbetegek gondozása a szövődmények megelőzése érdekében.

4. Sok ágazat és a társadalom is szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében, így a kormányok, munkaadók, pedagógusok, a gyártók, a civil társadalom, a magánszektor, a média és fontos az egyének felelőssége is.

Összeállította: Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

Forrás: WHO.org

Megosztás