Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hazánkban évente 26 ezer, azaz naponta 70 embert ér hirtelen keringésleállás, hirtelen szívhalál. Többségük életét veszíti, pedig sokan megmenthetők lennének. A riasztó adatok alapján akár a címbéli „Akarj segíteni!” felszólítás is lehetett volna a mottója Dr. Árendás József környei háziorvos február 19-ei előadásának a Művelődési Házban.

A háziorvos első alkalommal 2013 áprilisában hívta, várta az érdeklődőket újraélesztési előadásra, hiszen „fejébe vette”, hogy létrehozza a segítés faluját, ahol minden negyedik ember, azaz családonként legalább egy tudja, mit kell tenni ilyen helyzetben. Hat év telt el, és a mostani tájékoztatón úgy vélte, nagyon-nagyon távolinak tűnik a cél, azt viszont örömmel konstatálta, hogy minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozott az előadás iránt, még az általános iskolából is érkeztek végzős diákok.

Eszméletvizsgálatkor fontos, hogy az eszméletlen, vagy annak tűnő embert hangosan szólítsuk meg, tegyük fel a „Mi történt? Segíthetek?” kérdéseket, s közben erélyesen rázzuk meg a vállát. Ha nem tapasztalunk reakciót, akkor szintén hangosan kérjük a környéken lévő emberek segítségét is, közben a fej hátrahajtásával és az áll előreemelésével szabadítsuk fel a légutakat, s legfeljebb tíz másodperc alatt állapítsuk meg, hogy normális-e a légzése. Mert ha nem az, vagy egyáltalán nem lélegzik, akkor minden pillanat számít, hiszen az agyi vérkeringés megszűnése után 4-5 perc áll csak rendelkezésre az újraélesztésre… – hangzott el az előadás kezdetén, amikor az orvos a túlélési lánc legfontosabb elemét, a „korai” szót hangsúlyozta. Azaz, az életmentés, azt követően pedig a felépülés kulcsa a korai felismerés és segélyhívás, a korai újraélesztés, korai defibrilláció, azt követően a terápia kora megkezdése.

Az előadás résztvevői megtudhatták a legfontosabb teendőket és az ambu babán gyakorolhatták is az újraélesztést, a helyes mellkaskompressziót, befúvásos lélegeztetést, a defibrillátor használatát, s azt is, hogyan kell helyesen mentőt hívni, hiszen korántsem biztos, hogy minden járműben található AED, ezért fontos, hogy riasztáskor hangsúlyozzuk: életmentéshez kérjük a segítséget.

De mindenekelőtt a legfontosabb: akarjunk segíteni, és soha ne menjünk el közönyösen bajbajutott embertársunk mellett!

Megosztás