Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

aids-vilnap2016Manapság már teljesen mást jelent, ha valakit HIV-vel diagnosztizálnak, mint 20-30 éve. A HIV már nem halálos ítélet. Habár az emberek hozzáállása nagyon nehézzé teheti az együttélést a HIV-vel. Néhány dolgot érdemes újra visszahozni az 1980-90-es évekből, de a HIV megbélyegzést semmiképp. Itt az idő, hogy véget vessünk a HIV megbélyegzésnek!

Az AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) a betegség angol nevének kezdőbetűi; magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes. Az AIDS a HIV (Human Immunodeficiency Vírus- emberi immunhiányt okozó vírus) fertőzés következtében kialakuló fertőző betegség.

Az AIDS világnapja segít a HIV megbélyegzést oda tenni, ahová való: a múltba, azáltal, hogy csatlakozott a NOT Retro, Just Wrong (Nem retro, csak helytelen) kampányhoz.

A magyarországi nyilvántartásban jelenleg 3237 regisztrált HIV fertőzött személy szerepel, ezen belül Komárom-Esztergom Megyében 35 fő.

Sajnálatos tény, hogy a HIV fertőzött betegek közel 50%-a nem tud a betegségéről, és sok esetben akkor derül fény a HIV pozitivitásra, amikor a betegség már előrehaladott stádiumba jutott. A szűrésen feltárt HIV pozitív esetek száma csak a „jéghegy csúcsa”, a fertőzött betegek száma a regisztrált adatok többszöröse is lehet.

A HIV észrevétlenül, éveken át képes megbújni a szervezet sejtjeiben, lassan károsítja az immunrendszert és csak évek múlva jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei. Amennyiben az immunrendszer meggyengül, védtelenné válhatunk a fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben.

A vírushordozó személy egészségesnek érezheti magát, de vérével, nemi váladékával megfertőzhet másokat. A fertőzött anya a terhesség alatt a méhlepényen keresztül-, szülés közben, vagy szoptatás folyamán az anyatejjel is megbetegítheti gyermekét.

A vírus a szervezeten kívül rövid időn belül elpusztul. A fertőzéshez egyik emberből a másikba közvetlenül kell átkerülnie. Különösen veszélyeztetettek a prostituáltak, a homoszexuálisok, az intravénás droghasználók, valamint az ő szexuális partnereik. Egyre gyakrabban lehet találkozni a fiatalabb (19-25 évesek) korosztály fertőzöttségével, amely a meggondolatlanság, könnyelműség következménye.

A vírus bejutását követően a szervezet védekezni próbál és ellenanyagképzéssel válaszol. A fertőzést követő 1-2 hónap múlva, az esetek 30 %-ban enyhe, magától múló, influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek (nyirokcsomó duzzanat, láz, éjszakai izzadás, gyengeség).

A laboratóriumi vizsgálat a fertőződést követően kb. 3-5 hét múlva nem a vírust, hanem az ellene képzett ellenanyag jelenlétét tudja kimutatni. Ezt az időszakot „ablak periódusnak” nevezzük. Az ablak periódus alatt a vírus laboratóriumi vizsgálattal még nem mutatható ki.

Bár a HIV fertőzés, az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, azonban ma már korszerű terápiás eszközök állnak rendelkezésre a fertőzés tünetmentessé tétele és tartása terén. Ehhez azonban elengedhetetlen a korai felismerés, a szűrésen való részvétel, majd a fertőzött részéről a megfelelő egészségtudatos hozzáállás.

Magyarországon az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban gondozzák, kezelik a HIV-fertőzött és az AIDS beteg embereket.

Komárom-Esztergom Megyében a HIV szűrést / tanácsadást a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai végzik Tatabányán, a Szent Borbála Kórház Mentálhigiénés Központjában minden héten, szerdánként 14:00 és 16:00 óra között.

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

Megosztás