Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

7agapéAz agapé görög eredetű szó, jelentése: szeretet, vendégség. Az első keresztények közös étkezéseit jelenti, amiket az egyházközséget összekötő szeretet kinyilvánítására és megélésére tartottak. Agapéra várta Bedy Sándor plébános és a Vértessomlói Római Katolikus Egyházközség vasárnap az egyházkerülethez tartozó másik két település, Környe és Várgesztes gyülekezetének képviselőit a Művelődési Házban.

1agapéElső alkalommal 12 esztendeje, dr. Kis József világi lelkipásztori munkatárs kezdeményezésére ültek fehér asztalhoz Advent időszakában Várgesztes, Vértessomló és Környe római katolikus közösségének tagjai, hogy egyeztessék programjaikat, s mind jobban megismerjék egymás hitéleti tevékenységét. Az esemény házigazdai stafétáját évente átadják, hiszen minden esztendőben más-más község látja vendégül a híveket.

A vasárnapi esemény kezdetén a vendégeket – köztük Rising Károlyné, Beke László és Igó István polgármestereket – Hartdégen Márton köszöntötte, majd röviden ismertette a házigazdák idei programjait, melyek közül kiemelkedett júliusban a Vértessomlói Sarlós Boldogasszony templom búcsúja, melyen Spányi Antal megyéspüspök celebrált szentmisét a gyermekeket váró, hordozó családokért, majd külön-külön meg is áldotta őket.

2agapéMi jól megértjük egymást, függetlenül attól, hogy ki, hol lakik. Minden dologban megpróbálunk egyetérteni, még akkor is, ha néha túl soknak tűnik a feladat. És ez jó alkalom és lehetőség a találkozásra – hangzott el Bedy Sándor plébánostól, aki az önkormányzatok számára köszönetét fejezte ki az együttműködésért, hiszen – mint mondta – közös céljuk, hogy a feladatokat minél egyszerűbben, gördülékenyebben oldják meg. A jövő tekintetében azt kérem, hogy ezt a közös hangot továbbra is ápoljuk, hiszen ez mindannyiunk érdeke, s ezzel a mi életünk is szebbé, jobbá válik – fogalmazott.

10agapéA három település ezer szállal kötődik egymáshoz, s ez a hitben, szeretetben, boldogságban, munkában és az együttműködésben nyilvánul meg a három falu között, s ez mindenképpen dicséretes dolog – emelte ki a házigazdák polgármestere, aki szólt a falu jelenlegi energetikai fejlesztéseiről, s az idei esztendő eseményeiről, szintén kiemelve a nyári búcsút, amely évről-évre zarándokok sokaságát vonzza.

15agapéNem tartottuk helyesnek azt a veszekedős hangulatot, amely a két szomszédos falu közötti kapcsolatot eddig jellemezte. Néha mi is huzakodunk, de mindig békével válunk el egymástól – szólt kendőzetlen őszinteséggel Rising Károlyné, Várgesztes polgármestere, aki örömét fejezte ki, hogy helyreállt a béke a két község között. Én, ha Advent idején Somlóra jövök, a szülőfalumba, mindig az jut eszembe, hogy annak idején mennyire szerettem a hajnali rorátékra jönni a kopogós hidegben – osztotta meg személyes emlékeit is a polgármester.

17agapéEz már olyan hagyomány, hogy hazajöttünk. Akár Várgesztesen, akár Vértessomlón, akár Környén találkozunk. És ez nagyon szép. Igaz, három egyházközség van, ugyanakkor egy közösség, és ez Sándor atyának köszönhető – Beke László ezekkel a gondolatokkal köszöntött mindenkit. Mint a polgármester elmondta, a falu életében azért különleges az idei év, mert a környei katolikus templomot 150 évvel ezelőtt kezdték el építeni Ybl Miklós tervei alapján, s jövő nyáron lesz az újraszentelés 150. évfordulója. Ezért 16agapéolyan rendezvények helyszínéül szolgált a templom, melyekkel nagyon sok embert vonzottak, s érkeztek is szép számmal az egyházközségekből. A polgármester a rendezvények közül Pitti Katalin és Tóka Szabolcs jótékonysági koncertjét emelte ki, melyet a Háromkirályok Alapítvány szervezett fennállásának 25. évfordulója alkalmából. Az alapítvány nagyon sokat dolgozott azért, hogy a templom szebbé váljon, hogy a plébánia épületét megmentsék és felújítsák – hangsúlyozta.

22agapéHartdégen József, a házigazdák egykori polgármestere örömteli bejelentést tett a vértessomlói kegytemplom szentélykupolájában lévő freskó felújítása kapcsán. A folyamat másfél esztendeje a Templomfesztivállal kezdődött el. A Vértesi Erdészet akkor ígéretet tett, hogy a rendezvény során összegyűlt adományt kiegészíti a szükséges összeggel. Hosszas engedélyeztetési, egyeztetési procedúra következett a különböző hivatalokkal, hatóságokkal, de ma már kijelenthető, hogy az összegyűlt 1,6 millióból és az erdészet által biztosított 2,4 millióból februárban megkezdődhet a felújítás, s júliusban, a búcsú napján már fel lehet ünnepélyes körülmények között szentelni.

Megosztás