Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Tisztelt környei lakosok!

Az enyhítő intézkedések nem a járvány megszűnését jelentik! A láthatatlan ellenség (COVID 19 vírus) nem tűnt el, továbbra is közöttünk van és a veszély továbbra is fennáll! Az elmúlt közel 8 hét szigorú kormányzati és helyhatósági intézkedéseinek köszönhetően a járvány nem növekedett kontrollálhatatlan módon. A korlátozó intézkedések enyhítése részben a járvány nagyon súlyos gazdasági következményeinek enyhítését szolgálja. A lazítással viszont növekszik a személyes találkozások száma, ami a megbetegedések és a halálozások számának emelkedését okozhatja. 

De miért is?

Mert a coronavírus továbbra is cseppfertőzéssel terjed emberről-emberre.

Mit jelent a cseppfertőzés?

Amikor levegőt veszünk, beszélünk, köhögünk, tüsszentünk, mikroaeroszol kerül a levegőbe, amely tartalmazhatja a vírust is. Ha valaki ezt a levegőt belélegzi, nagy eséllyel megfertőződik.

Mikor és hol nagyobb a fertőzés kockázata?

Ha másik emberrel vagy emberekkel személyes kontaktusba kerülünk nyílt vagy zárt térben. Ha zárt térben egyszerre több személy tartózkodik, az kifejezetten kockázatos.

Miért veszélyes a coronavírus?

Mert jelenleg sincsen rá hatásos gyógyszer vagy oltás. Nagyon sok embert úgy fertőz meg, hogy az illető teljesen tünet és panaszmentes, viszont nagyon sok embernek adhatja át a fertőzést (főleg a gyerekek és fiatalok). A nagyobb fertőzésszám maga után vonja a tüneteket és panaszokat okozó súlyosabb esetek emelkedését (idősek, krónikus betegek), a járvány súlyosabbá válását.

Mit tehetünk, hogy a járvány ne fokozódjon?

Tartózkodjunk továbbra is minden nem létfontosságú személyes kontaktustól, ahol a cseppfertőzés kockázata fennáll! Tartsuk be továbbra is az elmúlt hetek hatásos óvintézkedéseit!

Hogyan tudjuk ezt elérni?

Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol az emberek csoportosan kerülhetnek egymással kapcsolatba! Csak oda menjünk, ahova feltétlenül szükséges és halaszthatatlan (bevásárlás, munka, orvos, stb)! Ha lehet, kerüljük a tömegközlekedést! Tartsuk más emberektől továbbra is a 1,5-2 méteres védőtávolságot! Ha zárt térbe lépünk be, viseljünk védőmaszkot (a gyerekek is)! Észszerűsítsük a bevásárlást! (Ne naponta, hanem hetente egyszer vagy ritkábban menjünk boltba!) Aki teheti, továbbra is dolgozzon távmunkában! Ügyintézéskor, ahol lehet, válasszuk a személyes kontaktussal nem járó elektronikus formát!

Lássuk meg, hogy a következő 7-10 napban miként változik az újonnan megbetegedők száma, és akkor ismét gondolkodhatunk a célszerű és biztonságosnak tűnő teendőkről!

Mindannyiunk érdekében, mindenki részéről nagyobb önfegyelem és személyes felelősség szükséges!

Dr. Árendás József és Dr. Bublovics Péter

Megosztás