Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

„Art-on, bokron” címmel nyílt kiállítás Szample Krisztina, nyergesújfalui művésztanár pasztell alkotásaiból a környei Művelődési Házban február 22-én. Az alkotó mottója: életem minden területén az a cél vezérel, hogy a világot szebbé tegyem. Hitvallását tükrözik a művei, s mint a kiállítás megnyitóján is elhangzott, igen jó úton jár, hogy küldetését teljesítse.

Nemcsak helyből, Nyergesújfaluról, Várgesztesről, Budapestről is érkeztek vendégek Szample Krisztina tárlatának megnyitójára, melyen Hummel Rudolf, a megyei önkormányzati hivatal megbízott főosztályvezetője elsőként Popovics György elnök üdvözletét tolmácsolta, majd ő ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a pasztell tájképeket. Mint elmondta, sok szállal kötődik az alkotóhoz, hiszen egykor tanítványa volt, illetve Krisztina pilismaróti származása révén is vannak kötődések.

Krisztina személyiségére leginkább a harmónia kifejezés illik, legfőbb küldetése: szebbé tenni a világot. Ez nagyon nemes küldetés, s aki végignézi a képeket, láthatja, hogy nagyon jó úton jár. A művészetéről azt mondanám, hogy realista stílust képvisel, de azért – kimondhatjuk – feszegeti a határokat, hiszen a valós tájábrázolásaiba tesz egy pici csavart, s ez teszi a műveit igazán izgalmassá. Grafikusként indult, aztán szépen lassan átevezett a pasztell világába, és szerintem ez nagyon jó döntés volt. Ebben a műfajban találta meg igazán önmagát, ahol a realizmus és a határok feszegetésének a nagyon vékony mezsgyéjén mozog – fogalmazott, valamennyi jelenlévő nevében megköszönve a csodálatos képeket.

A környei kiállításra 38 alkotással érkezett a művésztanár, közülük húsz új pasztellel, melyek idén készültek el. A pasztell még a szakma számára sem tisztázott, hogy grafikai, vagy festészeti műfaj, merthogy mindkét elemet tartalmazza, lehet vonalasan is, és foltokban is használni. A foltokat egymásra helyezve lehet fixálni több réteget, sötétet, világosat, így egy képen belül előfordulhat a nagyon összetett grafikai, illetve festészeti elemek jelenléte, és ezzel még egy intenzívebb, dinamikusabb megszólalást biztosítanak az alkotó számára – mesélt Szample Krisztina arról, miért is „szerelmesedett bele” ebbe a műfajba. A pasztellnek ugyanúgy fokozatai vannak, mint mindennek az életben. Ahogy tanuljuk, ahogy bekerül az életünkbe, megszeretjük, küzdünk vele, aztán egyszer csak megcsendíti azt a szépséget, vagy azt a várt boldogságot, ami aztán összeköt vele, s ami leszel. Remélem, hogy ezek a képek is tükrözik ezt – fogalmazott, s érdekességként elárulta, hogy nagyon sok képe fekete alapra készül, bár van pár számára nagyon kedves alkotása is, melyek a téma és a kiemelendő szín miatt eltérnek a sablonos pasztellhasználattól, ezek alapja színes lap.

A tárlat egyik alkotása a környei tóparti sétányt övező gömbfákat ábrázolja, melyet kifejezetten erre a kiállításra álmodott lapra egy fotósorozatból kiválasztott kép alapján, miután többször sétálgatott a faluban, hogy megismerje, magába szívja kicsit az atmoszféráját. Ezzel azt is elárulta, hogy sok képe fotóról készül, de nagyon ügyel arra, hogy a megszületett mű, ami aztán a falra felkerülve újra feltölti energiával a teret, ne egy képeslap, ne egy másolat legyen. Erről így fogalmazott: ami már elhangzott, hogy a határokat igyekszem kitolni, azért van, mert sok-sok kép, sok-sok élmény van az ember fejében, s amikor nekiáll egy műnek, nem egy az egyben akarja a valóságot leképezni. Az érzéseimmel, esetleg indulataimmal, a háttérben bennem zajló gondolatokkal viszem papírra, hiszen attól lesz kép: anélkül csak egy képeslap, egy fotó…

Szample Krisztina „Art-on, bokron” átívelő tájképei április 2-áig láthatóak hétköznapokon 10 és 17 óra között, hétvégén rendezvényekhez igazodóan a környei Művelődési Házban.

 

Megosztás