Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

7sportkgyA 232 fős tagságból hetvenen jelentek meg a Környe Sportegyesület csütörtök esti rendkívüli közgyűlésén, melynek legfőbb napirendje az önkormányzat és a szervezet között kialakult helyzet és a kiváltó okok tisztázása volt. Minthogy a közgyűlés ily módon határozatképtelennek bizonyult, tíz perces várakozás után kezdődhetett el az „újabb” összejövetel, akkorra meg is érkezett még egy sportoló, tehát már 71 tag, valamint az önkormányzati képviselők, jegyző, s természetesen Beke László polgármester jelenlétében kezdődhetett el a később három órásra nyúló összejövetel.

Mint ismert, a környei önkormányzat február 21-én értesítette az egyesület vezetését, hogy március 1-jével, 30 napos felmondási határidővel felmondja támogatói megállapodását, így április 2-ától a sportolók nem használhatják díjmentesen az önkormányzat létesítményeit. A lépéshez meglehetősen hosszú út vezetett, ezért a teljesség igénye nélkül idézzünk fel néhány momentumot. Tavaly ősszel kiderült, hogy a sporttelep rezsiköltségei igencsak elszaladtak, s a miértre nem volt magyarázat. 2sportkgyAz egyesület elnöke októberben nem jelent meg a testületi ülésen, ahol a 2011-es évről kellett volna beszámolnia. Egy hónappal később megtette, ám a képviselők úgy érezték, kérdéseikre nem kaptak választ, ezért beszámolóját nem fogadták el. Ez év januárjában a kézilabda szakosztály és a mazsorett csoport tavaly elnyert pályázati támogatásával nem számoltak el határidőre, majd többszöri nekifutásra sem sikerült a támogatói szerződésnek megfelelően, hiánytalanul benyújtaniuk. A testület végül február 11-én zárolta az egyesület támogatását, majd a már jelzett időpontban, február 21-én felmondta az annak utalását rögzítő megállapodást. (Az előzményekről részletesen a „Csak sportszerűen” írásban olvashatnak.)

9sportkgyTelt-múlt az idő, s miután a hó elejétől (miközben zajlanak a bajnoki küzdelmek) az egyesület tagjai számára megszűnt az önkormányzati létesítmények díjmentes használatának lehetősége, a szervezet vezetése számára is egyre sürgetőbbé vált a helyzet rendezése. Beke László polgármester viszont feltételül szabta, hogy a testület részéről megfogalmazódott kérdésekre egyértelmű válaszokat várnak, mégpedig az egyesületi tagság előtt. Így érkeztünk el a csütörtök esti közgyűléshez, ahol a 3sportkgypolgármester sorolta a kérdéseket, Győző Csaba elnök válaszolt, majd Beke László az esetek többségében a jelenlévők egyetértő morajával kísérve így reagált: nem kaptam választ… A „jelenséget” egyébként a sakk szakosztályt képviselő Németh Lajos így summázta: olyan, mintha a beszélgetők két külön országban élnének, s szerinte reggelig is eltarthat a közgyűlés. Később úgy vélekedett, hogy az egyesületnek csak elméletileg van vezetése, a gyakorlatban nincs…

Egy hölgy pedig a rendre visszatérő költségvetési, könyvelési, könyvvezetési kérdések, hiányosságok kapcsán az egyesület könyvelőjét hasonlította Columbo feleségéhez, akiről bár mindenki beszél, még senki sem látta…

5sportkgyA sportolók hozzászólásaiból az is kiderült, hogy ők maguk sem látnak tisztán minden kérdésben, s nem is értenek egyet valamennyi belső folyamattal. Süli István Árpádné, a kézilabda szakosztály vezetője azt vetette fel, hogy véleménye szerint az önkormányzattól érkező támogatást címkézni kellene, hogy célirányosan valóban annyit fordítsanak egy-egy sportágra, amennyit arra a helyhatóság szán. Azt is hozzátette, hogy a kézisek minimális költséggel működnek, hiszen a telep infrastrukturális kiadásai közül egy fillér sem köthető hozzájuk. A témához kapcsolódva olyan vélemény is elhangzott, hogy a nagy pénzek a labdarúgásra mennek el, pedig lehetne kisebb léptékű, családiasabb fociban is gondolkodni. Rák Zsolt edző pedig azt nem értette, hogyan keletkezhetett több mint egymilliós tagdíjkintlévősége az egyesületnek, amikor (például) a férfi kézilabdázók részéről legfeljebb az idei első negyedév révén lehet elmaradás, ami nagyjából 36 ezer forintra rúghat. A vélemények egyetlen ponton találkoztak igen markánsan: valamennyien mielőbbi megoldást sürgettek, s kérték, hogy ismét, s napokon belül „nyíljanak meg a kapuk” a sportolók előtt.

8sportkgyBeke László reagálásaiban jelezte, hogy az önkormányzatnak soha nem volt célja a sport ellehetetlenítése, csupán tisztán szeretne látni. Így azt is szeretné tudni, hogy az egyesület nagy „kalapján” belül hogyan oszlanak meg a költségek, azaz, csapatonként kívánják tudni a működtetéssel járó kiadásokat, de azokra a közgyűlésen sem derült fény. S még akad jó pár kérdés, amelyek válaszokat igényelnek ahhoz, hogy a testület ismét tárgyalhasson az egyesülettel kötendő megállapodásról.

Békefi István elnökségi tag hozzászólásában elismerte a hibákat, s – mint fogalmazott – vállalja a felelősséget, de kéri a testületet, hogy próbálják meg még egyszer, mint „egy rossz házasságnál.” A tagság elnézését is kérve azt mondta: okultunk a történtekből.

A polgármester egyfajta zárszóként sportnyelven szólva úgy fogalmazott, hogy a meccs még nincs lejátszva a függőben lévő kérdőjelek miatt, de elindult egy párbeszéd, s kéri, hogy ne csak az elnökség, hanem a szakosztályi vezetők részvételével folytatódjon az egyeztetés. Azt is kiemelte, hogy az önkormányzat ragaszkodik a negatívumok kijavításához, hiszen az egyesület támogatásáról közpénzből gondoskodik. Végül hozzátette: bízom benne, hogy ez az egész hamarosan csak egy rossz emlék lesz.

1sportkgyDr. Antalóczy Alfréd ügyvéd, levezető elnök javaslatára az egyesület végül egy 7 fős bizottság létrehozásáról határozott, amely a továbbiakban egyeztet az önkormányzattal, s erre perceken belül sor is került. Bár este fél tízkor kiürült a művelődési ház színházterme, a tárgyalások a polgármesteri hivatalban folytatódtak, hiszen a hétvégi mérkőzések azonnali döntést sürgettek. A képviselők végül rendkívüli ülésükön úgy határoztak, hogy az egyesület és szakosztályai április 12-étől május 3-áig 90 ezer forintos bérleti díj ellenében használhatják az önkormányzat létesítményeit.

Megosztás