Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Jóról és rosszról nem gondolkozom, csak szenvedek én és csak dolgozom… Ha víz volnék, hát volnék pocsolya. Ha tűz volnék, hát volnék hamuja.  S ha én volnék az úr, az úr helyett, nagyon szeretnének az emberek… József Attila versével kezdődött április 11-én a Művelődési Ház és a Községi Könyvtár szervezésében a hatodik Költészet Napi program Környén, amely ismét igazolta: az emberek szeretik a magyar költőóriást, a magyar költészetet.

A szeszélyes időjárás miatt a főtér helyett a Művelődési Házban szóltak a versek mindenkitől, mindenkinek, s akik ott voltak, szavalatokkal, dalokkal, szép élményekkel és érzésekkel feltöltődve köszöntek el a rendezvény végén.

Nagyjából kétszáz verseskötet közül válogathattak mindazok, akik ellátogattak a Költészet Napi programra, de szavalt, énekelt versekben sem volt hiány. A közönség egy része ezúttal is a rendezvény aktív résztvevőjévé vált: kedvenc verseiket osztották meg a jelenlévőkkel, volt, aki népdallal érkezett, a KaDarKölykök tehetséges fiataljai pedig megzenésített csokrot nyújtottak át.

A rendezvény a verselő közönségtől válik évről-évre lélekemelővé, idén pedig igazán megható perceket élhettek át a részvevők, amikor Eisenbart Győzőné lépett a mikrofonhoz. Elvira megosztotta a jelenlévőkkel a 2013-ban átélt súlyos betegségének emlékét, aminek következtében beszédkészsége jelentősen, mindenki számára jól hallhatóan leromlott. Pedig Elvira mindig is szépen verselt, rendszeresen lépett színpadra műsorvezetőként, ünnepi szónokként. És most, a 2022. évi Költészet Napi programon érezte úgy, hogy ismét „menni” fog. Szabódva, kedves mosollyal kért előre elnézést, ha vétene, ám hiábavaló volt, hiszen csodálatosan szavalta Petőfi Sándor „Az apostol” című versének részletét, amit méltán követett szívből jövő, szeretetből fakadó vastaps.

A programon ismert és kevésbé ismert, keserű és elgondolkodtató, vidám és játékos versek hangoztak el, igazolva József Attila sorait: nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett, jelenlétével, szavalatával, énekével emelte az ünnep hangulatát! Köszönet Maticsné Szabó-Kovács Ágnesnek, Barta Sándornénak, Bolemányi Magdolnának, Bozo-Kucskár Anikónak, Eisenbart Győzőnének, a KaDarKölyköknek; Kulcsár Krisztinának, Nagy Antóniának, Tóth Eliza Virágnak, Erdélyi  Balázsnak,  Szikszai Glóriának,  Jónás  Szabolcsnak, Licskó Noéminek, Végh Viktóriának, Peredi Dórának, és egyáltalán nem utolsó sorban felkészítőjüknek, Dallos Zoltánnak!

 

Megosztás