Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Don-kanyarban elhunyt hősökért ajánlotta fel Bedy Sándor plébános a szombat esti szentmise áldozatát a környei katolikus templomban. A mise után a templomkertben lévő Hősi Emlékműnél Szemeti Ferenc tiszteletes tartott megemlékezést, az esemény koszorúzással és az Il Silenzioval zárult.

A doni hősökért, halottaiért ajánlotta fel Bedy Sándor plébános a szombat esti szentmise áldozatát a környei katolikus templomban. Idegen földben nyugszanak, nem kísérhették szeretteik utolsó útjukra, az emlékezés virágait, gyertyáit nem tehetik a sírjukra. Isteni megváltónk, Jézus Krisztus te mondtad ezt: nagyobb szeretete senkinek nincs annál, mint aki életét adja testvéreiért. Akikért most imádkozunk, nem kímélték magukat, életüket áldozták értünk. Add, hogy a hősök véréből, áldott emlékéből komoly kötelességteljesítés váljon, a harctereken elesett honfitársaink nyomában hazánkért mindent megtegyünk, tanításod szerint éljünk a te dicsőségedre és embertársaink javára – kérte Bedy Sándor plébános a szentmisén, majd a templomkertben lévő Hősi Emlékműnél Szemeti Ferenc tiszteletes emlékezett azokra, akik a legdrágábbat adták a hazáért, s jeltelen sírokban nyugszanak.

Sajnos nagyon sokan temetetlenül maradtak a lövészárkokban, s ma, 69 évvel a történtek után annyi föld található rajtuk, amennyit a szél és erózió odahordott. Néhány évvel ezelőtt hazahoztak a doni kanyarból egy holttestet, s Pákozdon temették el. A katona maradványait a föld felszíne alatt 14 centivel találták meg – hangzott el a megemlékezés során.

„Minden nemzet, mely elmúlt kora emlékezetét semmivé teszi, vagy semmivé lenni hagyja, saját nemzeti életét gyilkolja meg” – idézte Kölcsey Ferencet a tiszteletes, aki a múltidézés végén így fogalmazott: mi emlékezzünk rájuk mindig hálás szívvel, tudván azt, amit Istenünk igéje mond. Az igazak emlékezete áldott. Legyen áldott az emlékezetük!

Az emlékező ünnepség folytatásaként a Német Nemzetiségi Dalkör korabeli, fájdalmas katonadallal tisztelgett a doni áttörés áldozatai előtt, majd a Hősi Emlékműnél az önkormányzat nevében Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester, a német kisebbségi önkormányzat képviseletében Menoniné Pillmann Teréz elnök és Wiszt Ferenc, a Németek Baráti Köre részéről Stamler Dezsőné és Becker Antal helyezte el a kegyelet virágait. A megemlékezés zárásaként Bánáti Norbert zenetanár trombita előadásában az Il Silenzió csendült fel a hősök tiszteletére.

Megosztás