Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A be nem csatolt biztonsági öv a „három gyilkos” egyike a gyorshajtás és az ittas vezetés mellett. A biztonsági öv használata minden járműben kötelező az EU egész területén. Az uniós jog értelmében a járművezetőknek és az utasoknak egyaránt kötelezően használniuk kell a biztonsági övet minden olyan ülésen, amely azzal fel van szerelve.

Magyarországon még mindig sokan kényelmetlennek, cikinek tartják az övet vagy az “úgyis lassan megyek” mondattal magyarázzák használatának mellőzését. Ezek egytől-egyig csak kifogások, hiszen az ember ilyenkor az életével játszik. Jól beállított üléspozícióban szinte észre sem vehető az öv.

Öv nélkül egy 30 km/órás sebességgel történő ütközésnél már testsúlyunknak akár 30 szorosát is meg kellene tartanunk, persze erre már semmi esélyünk sincsen. Nem érdemes saját vezetési tudásunkban sem bízni, mert az utakon nem egyedül közlekedünk.

A hátsó ülésen utazóknak legalább olyan fontos az övet használni, mint elöl, mert egy balest során még az előtte ülőket is megsértheti. Nagyobb sebességnél pedig hátulról is könnyű áttörni az első szélvédőt, akár a fejtámlák felett is kirepülhetünk az autóból.

A gyermekeket csak megfelelő gyerekülésben vigyük magunkkal az autóban, ezt már a KRESZ is kötelezően előírja. A gyermekülést kinőtt kicsiknek kapható ülésmagasító, amellyel már használhatók az autó saját biztonsági övei.

Kismamák is mindenképpen használják az övet, mert egy baleset során így sokkal nagyobb eséllyel védhetik meg születendő gyermekük életet. Az öv alsó részét minél alacsonyabban, a csípő alsó részén kell elvezetni. Szaküzletekben kapható speciális biztonsági öv is a kismamáknak.

Fontos megjegyezni, hogy hanyatt döntött ülésnél sem igazán használ az öv, így törekedni kell a háttámla merőleges beállítására. A műszerfalra tett láb is végzetes lehet. Védőhuzatot csak olyan ülésre húzzunk, amelyben nincs oldallégzsák, mert a huzat működésképtelenné teszi azt.

A biztonsági öv életeket menthet!

KEM RFK

 

Megosztás