Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Látjuk a barázdát, mit az élet szántott, nehézségekkel telt évek rajzolták a ráncot. Mindkét kezed érettünk lett kérges, meghálálni ezt mi sosem tudjuk Néked! – szóltak a tortán a szívből fakadó szeretet gondolatai, melyet a 90. születésnapját ünneplő Fikner Györgyné, született Bugár Éva családja fogalmazott meg a nem mindennapi esemény alkalmából.

Lánya elmondása szerint Éva néni a nagy nap előtt egy szemhunyásnyit sem aludt, november 22-én pedig gondosan elkészített frizurával, csinos ünneplőben fogadta a hozzá érkező Beke László polgármestert, Pankotai Mihályné anyakönyvvezetőt, és az Idősek Klubja nevében Halász-Becker Anitát.

S hogy a tortán olvasható sorok milyen mély igazságokat rejtettek, azt igazolja az 1931. november 22-én Gútoron, negyedik gyermekként született Éva néni életútja is. Öten voltak testvérek, tíz éves volt, amikor elveszítették édesanyjukat. 1947-ben az egyik bátyjával és édesapjával kitelepítették Környére. A család szétszakadt, mivel a többi testvére már házas volt, nekik Csehországba kellett menniük.

Nagyon fájdalmas lehetett átélni ezt a borzalmat 16 évesen, az viszont jólesőn dobogtatta meg a szívem, hogy szeret itt élni, megszerette a környei embereket. Éva néni 74 esztendeje él itt, ami bizony hosszú idő, ezért különösen jó érzés, hogy még mindig szereti a falut. Ezt köszönöm, és az ajándékokat is minden környei nevében nyújtom át – köszöntötte az ünnepeltet a polgármester.

És valóban, Éva néni szeretettel idézi fel az emlékeit. Férjével a Környére érkezését követő negyedik évben, 1951. november 24-én mondták ki a boldogító igent, egy esztendővel később megszületett első gyermeke, Gyurka, majd 1953-ban az ikrek, Józsi és Laci, 1956-ban pedig Márti. Önerőből építkeztek, az új otthonukba 1964-ben költöztek be, jelenleg is ott él az ikrekkel. Mikor még kicsik voltak a gyerekek, a TSZ-től béreltek földet, ahol cukorrépát, kukoricát kapáltak, és betakarították termény fejében. A lánya is Környén építkezett, a legidősebb fia már sajnos elhunyt. A férje munkásőr volt Tatabányán, majd lakatosként dolgozott a nyugdíjazásáig a Hőerőműben, Ő a tatabányai Szanatóriumban dolgozott takarítónőként, később a KOMÉP-nál helyezkedett el, onnan is ment nyugdíjba 1986-ban. Szeretett párját 1993-ban veszítette el, özveggyé 62 évesen vált. 2008-ban mindkét csípőjébe protézist kapott, így nehézkessé vált számára a járás, s nehéz elfogadnia, hogy már nem tud részt venni a templomban a miséken.

A Magyar Dalkörben a megszűnéséig énekelt, és a mai napig tagja a Vöröskeresztnek. Éva néni 90 évesen is szemüveg nélkül olvassa minden nap a megyei napilapot, a Dankó Rádió állandó hallgatója, és az állatos filmeket szereti. Kis mopedjával lánya kíséretében hetente ellátogat a temetőbe, vallja, hogy a nehéz időszakokon a család és a hit segítette át. A hétköznapokat hét unokája és 17 dédunokája szépíti meg, no meg az említett, szeretett faluja, és a környeiek.

Megosztás