Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Pontosan 340 diák számára kezdődött meg hivatalosan is az új tanév csütörtökön a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A kézilabdapályán megilletődve nézelődött az a 28 apróság, akik idén ülnek először iskolapadba, s a megszeppenésük mintha még fokozódott is volna, amikor a végzősök a nyakukba kötötték az intézmény címeres sálját, amely mostantól hirdeti, hogy ők is „Kisfaludys” diákok.

Bár az egyik kisfiú bohókásan megjegyezte, hogy neki a térdéig ér, többségük érdeklődve, már-már iskolás komolysággal igazgatta, nézegette a nyakkendőt, barátkozva a gondolattal, hogy a mese és játékok birodalmát számukra mostantól felváltja a betűk és számok világa.

A legkisebbek mellett egy felnőtt, Molnárné Varga Katalin, az intézmény öt esztendőre kinevezett igazgatója is átvehette a sálat. Őt Ráczné Wiszt Vilma köszöntötte a kisfaludys közösség nevében, az intézményvezető pedig – megköszönve a megtiszteltetést – így fogalmazott: mától az iskola teljes jogú polgára vagyok ugyanúgy, mint az összes gyerek, és az összes pedagógus.

Az évnyitó ünnepséghez kapcsolódó szép hagyomány, hogy a kis elsősök az egykori óvónénikkel, jövőbeni osztályfőnökeikkel közösen sétálnak el az óvodából az iskolába, így az igazgató köszöntése nem csupán képletesen szólt a kicsikhez. „Nagyon fontos utat tettetek meg közösen, a mesék és játékok birodalmából megérkeztetek egy másik fontos világba: az iskolába, a számok, a betűk, a tudás, a képességek fejlesztésének, az új barátságok kötésének, az önálló élethez vezető tapasztalati tanulásnak a birodalmába. Vártuk a megérkezéseteket pedagógus kollégáimmal és tanulótársaitokkal. Olyan várakozás ez, mint amikor a családba új családtag érkezik. Megváltozik és gazdagodik a közösség.”

Tanórákon, különféle programokon, szakkörökön, művészetoktatásban, élményekben gyűjthetitek a tapasztalatokat, tudást. Sportolhattok, erőt gyűjthettek, tanulhattok szabályosan küzdeni. Ezek kincsek, mind a sajátotok lesz, ha felismeritek az iskola adta lehetőségeket; ha partnereik vagytok a pedagógusoknak a kincsek feltárásában, ha nem hagyjátok azokat a mélyben…. A kincsek gyűjtése munkával, fáradozással jár – fogalmazott, és azt javasolta a gyerekeknek, hogy már most éljenek a kincsgyűjtés lehetőségével, mert jobb előrelátónak lenni, mint később bánkódni elszalasztott lehetőségek után.

Molnárné Varga Katalin bejelentette, hogy az Arizona program a tanulás-tanítás támogatásaként a felső tagozaton továbbra is működik, valamint matematikából a 6. és 8. évfolyamon kompetenciamérésre számíthatnak, mert a diákok felkészültsége érdekében szeretnék felmérni, hogy milyen fokú koncentrációt igényel. Emellett a továbbtanulás támogatásához egyedi pályaorientációs programot fejlesztettek ki az iskolában, amit szülői igények esetén bevezetnek, hogy a választás ne csak megfigyeléseken, intuíciókon alapuljon, hanem mérésekkel alátámasztott is legyen.

Az is elhangzott, hogy a művészetoktatás programjában a grafika és néptánc tanszakon is többletértékként kiemelt szerepet kap a személyiségfejlesztés, képességfejlesztés. A művészeti képzésekre az iskola szeptember 4-én és 5-én déltől 16.30-ig, 6-án 12 és 15.30 között tart pótbeiratkozást a kisépületben.

A legkisebb tanulók szülei számára 4-én (hétfő) tartanak szülői értekezletet az intézményben, az ötödikes tanulók szüleit másnap, kedden 17 órától várják.

 

Megosztás