Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Szerény, de annál ízletesebb ebéddel, gulyáslevessel, tócsival, lángossal, dödöllével, burgonyasalátával, krumplisrétessel várta a segíteni vágyókat Advent harmadik vasárnapján, a szentmise után a Környei Katolikus Karitász a Közösségi és Tájházban, ahol a szorgos asszonyok tekintélyes mennyiségű alapanyagot dolgoztak fel reggeltől. A karitatív szervezet már hetedik alkalommal mozgósította a jóakaratú, segíteni vágyó embereket, akik puritán ebédjük „árával” támogatják a község rászoruló, esetleg krízishelyzetben lévő lakóit.

A burgonya először az 1530-as években került Európába, lassú terjedésének oka volt, hogy nem a gumóját, hanem a mérgező szárát, levelét és virágát ették. A hétéves háborúban Antoine Augustin Parmentier, botanikus és vegyész, porosz fogságba esett. Ez idő alatt burgonyát evett, mely ízlett neki, szabadulása után tudományos művet is írt róla. 1785-ben, amikor éhínség volt Franciaországban, Parmentier meggyőzte XVI. Lajost, hogy a nép egyen krumplit. A király elrendelte, hogy katonái látványosan őrizzék burgonyaföldjét. A terv bevált, éjszaka az éhező emberek loptak a termésből. Magyarországon a krumpli II. József idején vált kedveltté, amikor adómentes lett a termesztése. A burgonya hazánkban is sok emberéletet mentett meg az éhínségek idején.

Okkal nevezik tehát a krumplit a szegények eledelének, innen is eredt a krumpliebéd gondolata: az egyszerű zöldségből készüljön ebéd, a „menüt” elfogyasztók pedig a saját lehetőségeikhez mérten támogassák a faluban élő nélkülözőket.

A krumpliebéd évről-évre egyre sikeresebb, s nem csupán a szaporodó forintok, a felajánlások tekintetében is. Az egy-egy zsák burgonya és hagyma minden esztendőben is Reichnach Györgytől érkezik, a falatokat Méri János szalonnájával ízesítik, felesége, Ibolya idén krumplisrétest készített, és az alkoholos italok is helyből, Pákozdi Ferenctől, Rácz Mátyástól, Mácsai Istvántól érkeztek. A 60 darab lángos hagyományosan Csík Sándorné keze munkáját dicsérte, ő nemcsak dagasztotta és sütötte a finomságot, de az elkészítéséhez szükséges liszt, olaj mellett a tejfölt és sajtot is ő vásárolta meg.

A krumpliebéd egyenlege 2015-ben 207 ezer forint volt, tavaly 20 ezerrel több, idén pedig pontosan 306.200 forint gyűlt össze, így a karitatív szervezet 10 embert tud megajándékozni fejenként 30-30 ezer forinttal az Adventi időszakban.

A Környei Katolikus Karitász hálás köszönetét fejezi ki mindazok számára, akik évről-évre és egyre növekvőbb számban segítenek, hogy megkönnyítsék, megszépítsék a szerényebb körülmények között és krízishelyzetben élő környeiek Karácsonyát.

Megosztás