Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

2013_0619_AGC_sajttaj_01Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával új gyártócsarnokot épít az AGC Glass Hungary Kft. A Környe területén működő japán autóüveggyár a 3 milliárd 552 millió forintos kapacitásbővítő beruházásából az Európai Unió a fejlesztésre fordított összeg 26,25 százalékát, 932 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként biztosította a vállalat számára – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Papp Zoltán gyárigazgató.

A fejlesztés során a termékek gyártási ciklusát rövidítik le, a mostani 12 másodperc helyett 8 másodpercenként készül el egy hátsó szélvédő. A 8300 négyzetméter alapterületű, új gyártócsarnokkal a gyárban a dolgozók létszáma meg fogja haladni a 730 főt, összesen 100 új munkahelyet teremtve.

A japán központú AGC 2004 nyarán alapította meg magyarországi üzemét, az AGC Glass Hungary Kft-t, amely a Tatabányai Ipari Parkban, Környe közigazgatási területén található. A beruházás 2005-ben elnyerte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium „Legnagyobb Volumenű Zöldmezős Beruházás” díját. Az AGC a jelenlegi 55.000 négyzetméteres gyárában magas szinten automatizált csúcstechnológiát honosított meg.

„A jelenlegi beruházással növelhetjük kapacitásunkat, valamint éves forgalmunkat és személyi állományunkat is, így elmondható, hogy a gyár biztos alapokon nyugvó munkahely, amely a beruházás végén eléri a hétszázharmincas munkavállalói létszámot” – ismertette Papp Zoltán gyárigazgató.

Az AGC Glass Hungary Kft. autóipari beszállítóként személygépkocsikhoz gyárt oldal- és hátsóüveget valamint napfénytetőt a világ legnagyobb autógyárai számára. Az alábbi márkáknak szállítanak üveget: Fiat, Renault, Toyota, Peugeot, Citroen, Honda, Skoda, Mitsubishi, Mercedes, Nissan, Volkswagen, Suzuki, Opel, Ford, Iveco, BMW, Audi, Volvo, KIA, Porshe. 2010-ben az AGC tendert nyert a Mercedes oldalsó és hátsó ablaküvegeinek szállítására. Egészen 2021-ig az AGC szállítja az üvegeket az addig készülő 26 féle Mercedes modellhez. Ez több millió üveget jelent a következő évtizedben, amelynek jelentős részét Környén fogják gyártani.

2013 januárjában a cég alkalmazottainak száma meghaladta a 630 főt, 2011-ben közel 13 millió autóüveget gyártottak, árbevételük 22 milliárd forint volt. 2012-ben a gyártott darabszám 13,3 millió volt és a 2013-as terv 14,7 millió darab üveg. A cégcsoporton belül az itteni üzem a létszámot tekintve a harmadik legnagyobb, innen kerül ki az európai piacra gyártott edzett autóüveg 60-70 százaléka.

A cég telephelyén a nyár végén helyezik el az új csarnok alapkövét, majd az építkezés megkezdését követően várhatóan 2014. nyarán kezdődhet meg a termelés az AGC új üzemcsarnokában.

Megosztás