Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Környén az 1980-as évek végén indították be a helyi általános iskolában a néptánc oktatást szakköri formában, majd az egyre több lelkes érdeklődő gyermeknek, támogatónak köszönhetően öt esztendővel később megalakult a  Szivárvány Táncegyüttes, 25 esztendővel ezelőtt pedig az egyesület. A szervezet február 11-én tartotta jubileumi közgyűlését, melyen László Márta örömére több fiatal is csatlakozott. 

Az együttes vezetője, László Márta kezdeményezésére 1995. február 14-én a táncos gyermekek szülei, segítők alapítottak egyesületet a táncegyüttes támogatása, a működéshez szükséges anyagi feltételek biztosítása érdekében. Alapító okiratban megfogalmazták közös céljaikat, feladataikat, szakmai terveiket.

A második világháború utáni „lakosságcsere” következtében Környén együtt élnek sváb nemzetiségűek, felvidékről betelepített családok és a leszármazottjaik. Fontos hagyományaik ápolása, megőrzése, visszatanítása a jövő nemzedékének. Közös munka fontos momentuma lakóhelyünk magyar és nemzetiségi hagyományainak felkutatása, népszokások megismertetése környezetünkkel, továbbadása a jövő nemzedékének.

A Szivárvány Táncegyüttes fennállása óta Környe kulturális életének meghatározója, rendszeres résztvevője kistérségi, régiós néptánc találkozóknak, nemzetközi rendezvényeknek. Több alkalommal felléptek műsoraikkal Felvidéken, Erdélyben, Németországban, nemzetközi fesztiválokon képviselték hazánkat Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában is két alkalommal.

Számtalan fellépés, közös táborozás, táncot megörökítő felvétel, fénykép, emléklap, oklevél, s megannyi emlék árulkodik arról a negyed évszázadról, mely a táncegyüttes és egyesülete megalakulása óta telt el.

Az együttesben generációk nőttek fel, nehéz lenne megbecsülni, hogy napjainkig hány gyermeknek, felnőttnek okozott örömöt, maradandó, színes élményt „A” Szivárvány, amely a környeiek sajátja. Ahogy időközben a táncegyüttes tagjai cserélődnek, úgy az egyesület tagsága folyamatosan változik – köszönet és hála a legkitartóbb egyesületi tagoknak, akik hosszú éveken, évtizedeken keresztül segítették, támogatták a civil szervezetet. Az egyesület munkáját 2019 óta a DORF Musik – a „harmonikabarátok” zenekara is segíti.   A Szivárvány Táncegyüttes szakmai vezetője 2020. január 1-től Jakab András tánctanár, segítője Kelemen Petra Piroska. Az egyesület elnöke az alapító László Márta néptáncpedagógus, elnökhelyettesek Barta Gizella és Szántó Attila.

Az egyesület fő támogatói Környe Község Önkormányzata és a Csoóri Sándor Alap.

 

László Márta

Megosztás