Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

„Sikerrel” költötte el a „Zöld Bajnokok” pályázaton tavaly elnyert 200 ezer forintot a Kisfaludy Mihály Általános Iskola. A siker kétszeres, hiszen az elmúlt esztendőben az országos megmérettetésen a környei „Zöld Manók” a második helyezést szerezték meg, s szorgalmuknak, munkájuknak köszönhető, hogy az iskola könyvtára 173 könyvvel gazdagodott.

A paletta igen széles: a szépirodalomtól, a történelmen, ismeretterjesztő könyveken át a logikai kiadványokig számos témájú és tartalmú könyvet vásárolt az iskola, melyeket a remények szerint érdeklődve és hasznosan forgatják majd a diákok, hogy megismételhessék „elődjeik” sikerét.

Az intézmény tavaly tíz magyar iskola között végzett a második helyen végzett az E.ON Hungária Csoport által „Zöld Bajnokok” címmel kiírt pályázatán. A környei “Zöld Manók” 2010 őszétől 2011 márciusáig hívták nemes versengésre az intézmény tanulóit, négy fordulóban különböző feladatokat megoldva, szlogeneket, rajzokat, fényképeket, fogalmazásokat, verseket, plakátokat készítve fejezték ki, mit jelent számukra az energiatakarékosság, hogyan lehetne csökkenteni az energiafelhasználást.

A program ideje alatt az iskolában nem csupán folyamatosan felhívták a diákok társaik figyelmét az energiatakarékosságra, összehasonlító méréseket is végeztek.

A pályázat kiírói májusban záró energianyomozási jelentést készítettek, amely – a többi között – megállapította, hogy a korábban 24%-ban használaton kívül égve hagyott lámpák száma a program végére nullára csökkent. A környei általános iskola energiatakarékossági akciói az éves CO2-kibocsátás 300 kg-os csökkenését eredményezték, ami egyenértékű: 30.105 darab energiatakarékos égő egyéves kikapcsolva tartásával, vagy 1327 luftballon CO2-gázzal való megtöltésével.

A környei “Zöld Manók” tehát igen eredményesen szorgoskodtak, aktivitásuknak, s az elért energiamegtakarításnak volt köszönhető a második helyezettnek járó jutalmuk: valamennyien egy egyhetes nyári táborozáson vehettek részt, az intézmény pedig az elnyert kétszázezer forintos vásárlási utalványnak köszönhetően most 173 könyvvel gyarapíthatta a könyvtár állományát.

 

Megosztás