Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A tűzgyújtási tilalom ellenére megyénkben a hétvégén a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltó egységeit több mint 150 tűzesethez riasztották, amelyek többsége avartűz volt. A tűzoltók nagy erőkkel végzik az oltásokat, de a kedvező időjárás miatt a következő napokban tovább növekedhet a tűzesetek száma. A tapasztalatok alapján tavasszal megnövekszik az avartüzek száma, döntően száraz fű, avar ég – gyakran több száz négyzetméter területen – és csak a gyors és szakszerű oltásnak köszönhető, hogy sikerül erdőket, mezőgazdasági területeket, épületeket megmenteni a lángok martalékától. Ezeket a tüzeket döntően a szabálytalan tűzgyújtások, illetve a gépjárművekből, vonatból kidobott cigarettacsikkek okozzák.

2012. március 11-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter. Magyarország erdeiben a csapadékmentes és szeles időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre.

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek. A tűzgyújtási tilalom időszakában tüzet gyújtani, illetve avart égetni szigorúan tilos!

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Megosztás