Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Két évforduló is kapcsolódott a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete által szervezett, november 17-én tartott Márton napi ünnepséghez: a vidám, hagyományőrző program pontosan 15. alkalommal csalogatott fellépőket és vendégeket egyaránt, a burgerlandi hagyományos zenék feldolgozásait játszó Originale Sautanz-Musi zenekar pedig szintén a kezdetektől, tehát tizenötödször húzta nemcsak a műsor részeként, de az azt követő bálban is a talpalávalót.

A Márton napi hagyományőrző találkozó kezdetén Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket, s idézte fel a 316-ban, a mai Szombathely területén született Szent Márton alakját. Szent Márton a legenda szerint 18 éves volt, amikor palástját odaadta egy didergő koldusnak. Nem sokkal később Amiens-ben megkeresztelkedett, otthagyta a sereget és misszionárius lett, majd 371-ben a Loire menti Torus püspökévé választották. A hiedelem szerint Márton elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, de a nagy gágogás elárulta. Úgy tudni, meggyőző és hiteles püspök volt, aki az imádságot és a lelkészséget össze tudta egyeztetni a jótékonysággal. Ausztriában csak Karintia tartományban 44 templomot szenteltek Szent Mártonnak: november 11. körül a gyerekek lampionos felvonulásokkal, a felnőttek inkább a Márton-napi libával emlékeznek rá máig, és más népszokások is élnek még, amelyek e naphoz kötődnek – hangzott el az elnöktől.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe idén is pályázatot hirdetett azon tanulói jogviszonnyal rendelkező környei fiatalok számára, akik sikeresen tettek német nyelvből középfokú nyelvvizsgát. A pályázat feltételeinek ketten feleltek meg, Reichnach Lilla és Fóthi Norbert. A hagyományőrző csoportok színre lépése előtt őket részesítette jutalomban az elnök.

Mint ahogy a köszöntőben is elhangzott, Márton napjához kapcsolódónak számos helyen a legkisebbek többnyire lampionos felvonulásokat tartanak, így a Német Hagyományőrző Gyermekcsoport is apró mécsesek fényeinél lépett a színpadra Krállné Mózer Nikoletta felkészítésében, s bár az apróságok olykor-olykor bizony botlottak, bájos hagyományőrző előadásukat méltán kísérte vastaps.

A „kicsivel” nagyobb környei gyerekek, a László Márta vezetésével működő, magyar és nemzetiségi táncokkal, hagyományokkal egyaránt foglalkozó, az évkör jeles napjait folyamatosan megünneplő Szivárvány Táncegyüttes is ütemes tapsra sarkallta vendégeket, s a jó hangulatot tovább fokozták a Szomódról, Tátról, Soroksárról érkező dalkörök színvonalas produkcióikkal, alaposan cáfolva a táti férfikórus bemutatkozójában elhangzott öniróniát, hogy „csak azért van a kezükben mappa, mert attól tűnnek kórusnak”.

A színpadi programok sorát a környei Német Nemzetiségi Dalkör zárta, amely régi környei dalokból adott ízelítőt, majd a fináléban az Ausztriából minden környei Márton napi ünnepségre ideérkező Originale Sautanz-Musi kíséretében fakadtak dalra, s alapozták meg a hagyományőrző produkciókat követő bál hangulatát, ahol az osztrák, elsősorban az 50-es 60-as évek zenéit játszó zenekar éjszakába nyúlóan húzta a talpalávalót.

A rendezvényen Wéber István, a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete elnöke Bogyó Antalnét és Drächsler Józsefet is köszöntötte, mindketten hosszú éveken át ténykedtek az egyesület elnökségében, ám úgy határoztak, hogy átadják a stafétát.

A Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete ezúton fejezi ki köszönetét a rendezvényhez nyújtott támogatásért a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környének, a finom süteményeket elkészítő asszonyoknak, Sándor Jánosnak, illetve mindazoknak, akik adójuk 1%-át az egyesület részére ajánlották fel.

Megosztás