Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1911. február 9-én Környe határában a felszíntől 2-3 méter mélységben jó minőségű barnakőszenet találtak, külszíni műveléssel májusban indult meg a termelés. A mai Környebánya tehát a széntermelésnek köszönheti létezését. A centenárium alkalmából a környei önkormányzat tíz éve bányászzászlót adományozott Környebányának, kiadványt jelentetett meg, és az elődök tiszteletére emlékművet állíttatott, melyen ez olvasható: „Csillog a mécs, sugárt lövell, Szerencse fel! Szerencse fel!” A hős bányász elődök tiszteletére állíttatta Környe Község Önkormányzata a Környei-Bánya nyitásának 100. évfordulóján. Az utókor fejet hajt és emlékezik!

A járványhelyzet miatt a 110. évi jubileumon elmaradt az ünnepi megemlékezés, február 9-én Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester helyezte el a kegyelet, és tisztelet koszorúját az emlékműnél, melynek elkészítése ma is jelzi a bányászok példaértékű összetartozását, összefogását: a centenáriumi kő és emléktábla 10 évvel ezelőtt ugyanis a tardosi kőbányából érkezett a Budai Trans, szállítmányozással és bányaműveléssel foglalkozó társaság vezetője, Budai Attila felajánlásának köszönhetően ajándékként.

A centenárium alkalmából kiadott, Környebánya ismert, vagy névtelen hőseinek emléket állító helytörténeti kiadványt 10 évvel ezelőtt Svétecz László (†) önkormányzati képviselő szerkesztette, a főhajtással előtte is tisztelgett a polgármester és alpolgármester.

Megosztás