Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Fennállásának 10. évfordulója és a Magyar Falu Civil Program, valamint önkormányzati, vállalkozói támogatásból vásárolt eszközbeszerzések szerepeltek a középpontjában annak az ünnepségnek, melyet december 15-én tartott a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az eseményt – többek között – Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Szunyog Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Madari Csaba, a Tatabányai Rendőrkapitányság kapitányságvezetője, Kun Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Beke László polgármester is megtisztelte jelenlétével.

Mi valóban példát mutatunk segítségnyújtásból, szolidaritásból, összefogásból, példát bátorságból és önzetlenségből. Jó tudni, hogy vannak polgártársaink, akik önkéntesen is választják mások életének, egészségének, személyes és vagyoni biztonságának védelmét. Környeiként jó érezni, hogy a hivatásos munkatársak mellett vannak önkéntesek is, akik napjaik, életük, értékes idejük egy részét ennek a nemes célnak szentelik – hangzott el Popovics Milán alelnök köszöntőjében, majd Bene Zsolt elnök tekintett vissza az egy évtizedre. A statisztika, a számok önmagukért beszéltek: a 10 év alatt a polgárőrök évente átlagosan 6 ezer órát töltöttek szolgálatban, ebből ezret a rendőrséggel közösen, illetve segédkeztek közúti baleseteknél, szabálysértéseknél, bűncselekményeknél, rendezvények biztonságos lebonyolításában. Éves szinten átlagosan 10 ezer km-t tettek meg szolgálati gépjárműveikkel, robogóikkal, a pandémia kiemelt időszakában 600 órában segítették a megfelelő védekezést, biztosítottak oltópontokat. A tűzoltók hat esztendeje kötöttek együttműködési megállapodást a katasztrófavédelemmel, napjainkig 230 káresetnél segédkeztek, éves szinten 3 000 km-t vonulnak kéklámpával, avatkoztak már be 3-as kiemelt tűznél elsőként, és láttak el sérülteket balesetnél szintén elsőként. Részt vettek árvízi védekezésben, viharkárok felszámolásában, segítettek bajbajutott túrázókon a Rám-szakadékban, csatlakoztak a turul mentőcsoporthoz, ahol könnyű városi kutató mentő minősítést szereztek. De a legfontosabb! Mindezeket a 10 év alatt önzetlenül, becsülettel, és teljes odaadással végeztük, és fogjuk végezni, hiszen tudjuk, hogy a jövőt, amit közösen építünk, a minket követő generációnak építjük – zárta gondolatait az elnök, egyben reményét fejezte ki, hogy a 35 fős egyesület mások számára is példát állít.

Amikor tíz éve a testületi ülésen bemutatkozott az egyesület, és kérte az önkormányzat támogatását, kifejezetten egy hagyományőrző tűzoltó egyesület képe rajzolódott ki. Azt gondoltuk, hogy eljárnak versenyekre, ügyesek lesznek, mi pedig gratulálhatunk. Hát jelentem, jól kinőtték magukat! – hasonlította össze a kezdetet a jelennel Beke László polgármester, aki a társszervekkel történő együttműködés, segítségnyújtás mellett azért fejezte ki kiemelt köszönetét, mert – ahogy fogalmazott – talán nincs is olyan mozzanata a falu életének, melyben ne számíthatna a közösség az egyesület tagjaira. Zárásul azt kérte, hogy őrizzék meg a lelkesedésüket, a lelkiismeretes szakmai hozzáállásukat, önzetlenségüket, sok esetben hősiességüket, s legfőképpen nagyon vigyázzanak magukra.

A Magyar Falu Program eszközeinek hivatalos átadása előtt Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő is az önzetlen feladatellátást, rendelkezésre állást emelte ki. Az önkéntes szervezetek munkájában mindig benne van, hogy szeretnénk valami többletet adni abból, amik vagyunk. Annak a közösségnek, annak a településnek, ahol élünk. És ez az a többlet, amit szeretnénk megköszönni, mert – felkiáltójellel és hangosabban mondom – az önkéntes tűzoltóink és polgárőreink megyeszerte a szabadidejükben teszik a dolgukat. Nem a munkaidejükben, nem a kötelező feladataikat végezve. A saját, privát életükben, a saját munkahelyi elfoglaltságuk és a saját családjuk mellett tesznek oda több ezer szolgálati órát, vagy vonulnak akkor, amikor – akár hétvégén is – jön a riasztás, hogy baj van, segíteni kell – hangzott el az országgyűlési képviselőtől.

Az egyesület „Környe település vihar és helyi vízkár felszámolására irányuló eszközfejlesztés” elnevezésű pályázata 2 millió forintot nyert el a Magyar Falu Civil Program forrásaiból. Az eszközbeszerzés egy komplett utánfutóra terjedt ki, valamint az abban tárolt új felszerelésekre, és a már korábban vásárolt eszközök felhasználásával vált teljessé. Az utánfutón kéziszerszámokat, motoros gépeket, egyéni és csoportos védőfelszereléseket, kiegészítő felszereléseket tárolnak, szállítanak, így műszaki mentéseknél, viharkároknál, egyéb káreseményeknél több felszerelést tudnak eljuttatni a helyszínre. A projekt a korábbi beszerzéseink egyik záró állomása – ismertette Popovics Milán: tűzoltóink nagy álma valósult meg tavasszal, amikor helyi vállalkozások összefogásából, valamint önkormányzati kiegészítéssel megvásárolhattuk hidraulikus mentőszerszámunkat. A közel 650 000 forint értékű eszköz beszerzésében a Fóthi Kft., a Baracskai Gép Kft., az Eck Fa Kft., a Kesztler Klíma Kft., a M-U-T Hungaria Kft., valamint a Transintertop Kft. támogatta az egyesületet, a fennmaradó rész kiegészítésében jelentős szerepe volt Környe Község Önkormányzatának is, amely az éves működési költségek támogatása mellett az eszközbeszerzésekhez is rendszeresen hozzájárul. Az év elején a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 300 ezer forint értékű, vissza nem térítendő kiegészítő támogatásban részesítette az egyesületet, a támogatást 11 formaruházat (gyakorló nadrág, gyakorló dzseki, tűzoltó címeres hevederöv) vásárlására fordították. Év közben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség pályázatot írt ki az önkéntes tűzoltó egyesületek fejlesztésére, ezen majdnem 1 millió forintot nyertek el, amiből – a többi között – légzőkészüléket vásároltak álarccal, acél palackkal, nyomótömlőket, sisaklámpákat, valamint kámzsát, mászó övet, védőkesztyűket és számtalan kéziszerszámot.

„Hallgasd meg Urunk alázatos könyörgésünket, áld meg szentséges és hatalmas jobboddal e járműveket és eszközöket, amelyeket a Te nevedben megáldunk… Nyújtsd gondviselő oltalmadat minden veszéllyel szemben, adj nekik mindenkor szerencsés megérkezést!”

„Viharkár, tűzkár, árvíz, és megannyi mindent lehetne sorolni. De ezekben a harcokban küzdelmekben sem vagytok magatokra hagyva. Amikor úgy éreznétek, hogy már nem bírjátok tovább és feladnátok a küzdelmet és csendben vagy épp hangosan felhangzik egy fohász, akkor megtapasztalhatjátok, hogy megérkezik a segítség… Kívánom, hogy életetek minden idejében – nem csak riasztás esetén – tapasztaljátok, érezzétek át az Isten valóságos jelenlétét, erejét és hatalmát!”

Az idei év beszerzéseire Visnyei László plébános és Nagy Péter tiszteletes osztott áldást, majd kitüntetések átadása következett. Dr. Madari Csaba rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos az elmúlt 10 évben végzett kiemelkedő vezetői munkájáért elismerésben részesítette Bene Zsoltot, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség nevében Kun Csaba elnök pedig az egyesület fennállásának 10 éves jubileuma alkalmából emlékplakettet adományozott a szervezet részére. A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség a pandémia időszakában a rendőrséggel közösen végzett kiemelkedő munkájáért emléklap és ajándéktárgy jutalomban részesítette Hartman Alex, Rózsa Máté és Varga Bendegúz polgárőröket.

Megosztás